BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. április 8., hétfő 12:02

Óbuda Napja 2019 - Idén tizenharmadik alkalommal
Óbuda Napja már hagyomány a kerület életében: minden évben május első hétvégéjén, Szent Flórián napjának környékén rendezik meg. Az elmúlt években több napossá bővült rendezvénysorozat szerteágazó kulturális és szórakoztató programjaival, a különböző helyszíneken megtartott eseményekkel, kiállításokkal arra vállalkozik, hogy felmutassa és minden évben újra megerősítse Óbuda múltbeli és jelenlegi,  a városrészhez kötődő értékeit.
Idén 13. alkalommal rendezik meg a kerület ünnepét Óbuda szívében, a Fő téren és Szentlélek téren, valamint a békásmegyeri Csobánka téren.

Május 3-án (pénteken) a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata koszorúzási ünnepségével veszi kezdetét a rendezvény Szent Flórián, Óbuda védőszentjének ünnepnapja alkalmából a Szent Flórián szoborcsoportnál.
Ezt követi a III. kerületben alkotó képzőművészek éves kiállítása, a T-Art Alapítvány és az Esernyős Galéria szervezésében. Köszöntőtó mond Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a kiállítást Garami Gréta művészettörténész nyitja meg a Meszecsinka duó közreműködésével.

Gasztrotér és kézművesek utcája
A fesztiválhangulatot május 3. (péntek) hozza el magával. Egyedi kézműves portékák, hagyományos ízek és az újhullámos hazai street food igazi ínyencségei szerepeltetik magukat a Fő téren. A Bigfoot Sörfőzde, a Borkas, a Csömöri kenyérlángos, a Csöppentő, a Fóti Kézműves Sörfőzde, a Főzdebusz, a Gulyásbomba, az I Love Churros, a Kolbice, a LemonBÁR, a Marosi kürtőskalács, a Panyolai Pálinkák, a Spritz Bar, a The Pancake Agency, a Zing Burger és Zsenka néni konyhájának finomságai csábítják az ínyenceket. Ismét kinyitja apró ablakait és kínálja újhullámos kávékülönlegességeit a Gázlámpa Kioszk, amely Budapest legkisebb szabadtéri kávézója, a Fő tér hangulatos környezetében.

A hazai zenei világ színes egyéniségeiPénteken a fellépők sorát idén a Fonogram-díjas Kerekes Band kezdi a Szentlélek téren, akik a magyar népzenei alapokat funk, dzsessz, rock és elektronikus műfaji elemekkel ötvözik. Visszatérő vendége Óbudának a Csík zenekar, akik idén Kiss Tibit (Quimby) kérték fel vendégnek. A könnyűzenei és rock zenekarok is a rajongók kedvében járnak majd, hiszen érkezik a hazai rock szcénában egyedülálló és rendkívül tehetséges fiatalokból álló Middlemist Red, az Intim Torna Illegál és az Irie Maffia is. A Kobuci kert színpadán az újhullámos Aurevoir., a Bekvart és a Csaknekedkislány zenél.

Az óbudai kultúra fesztiválja
Május 4-én (szombaton) a Harrer Pál utcában Harrer Pál szobrának koszorúzására is sor kerül. A koszorút Bús Balázs, Óbuda - Békásmegyer polgármestere helyezi el, ezt követően a Kobuci kertben ünnepélyes díjátadó és fogadás keretein belül adja át az Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára címet, az Óbuda Kultúrájáért Díjat, a Pro Óbuda Díjakat, az Óbuda Sportolója Díjakat, valamint a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet. A díjátadón közreműködik az Óbudai Danubia Kamarazenekar, Juhász Réka népdalénekes, és Rák Béla gitárművész.
Ismét megnyílik a Kórház utcai szabadtéri kiállítás. A Kaleidoszkóp című anyag válogatás a korábbi évek Óbudai Fotótárlatainak anyagaiból.

Gyermekprogramok
Szombaton Halász Judit koncert, az Esernyős szobrainál kakaó és limonádébár, minicirkusz, mikropódium, bábautomata, Varró Dániel és Molnár György verses- zenés műsora, az Esernyős udvarában (Fő tér 2.) a Csodák Palotája érdekességei, Science Show, a Zichy kastély udvarában (Fő tér 1.) játékudvar várja a családokat.
Találkozhatnak a kackiás verklissel és aki szeretne, a lovashintóval is tehet egy kört Óbuda polgári miliőjét őrző utcáin.
Óbudai közösségek, egyesületek, civil szervezetek
Szombaton a Zichy kastély udvara Civil udvarrá alakul, ahol a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok mutatkoznak be. Többek között az Elveszett Állatok Alapítvány munkájában nyerhetünk bepillantást, de bemutatkozik a Ganz Ifjúsági Műhely által 1984-ben létrehozott ifjúsági klub, a GIM modellező, makettező és elektronikai szakkör is. Az érdeklődők az Aquincumi Múzeum sátránál gladiátoriskola növendékeivel találkozhatnak, emellett kézműves foglalkozásokkal, játékokkal várják az érdeklődőket. A Zichy udvarban az Óbudai keresztény közösségek, a katolikusok, a reformátusok, az evangélikusok és a metodisták is képviselik magukat.
A rendezvény háziasszonya: Barabás Éva

Közbiztonsági nap Békásmegyeren
A hagyományokhoz híven a békásmegyeri Csobánka tér ad otthon a Közbiztonsági nap rendezvényeinek, melynek keretében többek között kutyás – és katasztrófavédelmi bemutatót láthat a közönség, de lesznek szakmai sátrak, ingyenes koncertek, és különböző gyermekprogramok is.
Itt kerül sor az Óbuda Közbiztonságáért Díjak ünnepélyes átadására, melyeket Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere ad át.
A nap folyamán fellép a Flórián Band, a Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobáló csoport, a Bergengóc Zenegóc, az Óriási gólyalábas cirkusz, és a nap zárásaként Deák Bill Gyula és zenekara.  A helyszínen egész napos vidámpark, lovas és motoros járőrök, vetélkedők várják az érdeklődőket.
Az esemény háziasszonya: Pintácsi Viki

A Fő téri, a Szentlélek téri és a Csobánka téri programokon kívül a kerületben működő kulturális intézmények, múzeumok is számos programot kínálnak Óbuda Napján minden korosztály számára. Az elmúlt évekhez hasonlóan néhány kerületi étterem és cukrászda kedvezményes árakkal várja vendégeit a rendezvénysorozat ideje alatt.

Az Óbuda Napja 2019 programsorozat szeretettel vár mindenkit az összes helyszínen. A programok ingyenesen látogathatók!


1 csatolt dokumentum plakát
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.