TISZAÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 31., szerda 23:48

Üzleti tervek, felújítások, bölcsődebővítés
Több mint négy órán át tanácskozva csaknem húsz napirendi pontot tárgyalt meg március 25-én rendezett ülésén Tiszaújváros képviselő-testülete.
A grémium elfogadta az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2010. évi üzleti terveit, határozott a közterületek és az intézmények 2010. évi felújításáról. Ez utóbbi keretében a testület úgy döntött, hogy egy pavilon visszaalakításával húsz férőhellyel bővíteni kell a bölcsődét.


Üzleti tervek

A képviselő-testület a TiszaSzolg 2004. Kft. és a Tisza Média Kft. esetében zárt, a Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft. és a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. esetében nyílt ülésen tárgyalta és fogadta el az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2010. évi üzleti terveit.
Három társaság pozitív mérleg szerinti eredménnyel, a Sport-Park Kft. mintegy 20 millió forintos veszteséggel számol, de a működés, a likviditás itt is biztosítva lesz.
A TiszaSzolg 2004. Kft-nél a színvonalas közüzemi szolgáltatás mellett kiemelt feladat a fürdőfejlesztési projekt ütemterv szerinti végrehajtása, a szennyvíztisztító korszerűsítésének megkezdése.
A Tisza Média Kft. esetében a jó színvonalú műsorszolgáltatás és lapkészítés mellett a szolgáltatás működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges műszaki fejlesztések megoldása is kiemelt cél.
A Városgazda Nonprofit Kft-nél a parkfenntartási, közterület-tisztítási és városüzemeltetési feladatok zökkenőmentes, megfelelő színvonalú ellátásával és a közfoglalkoztatás lehetőségeinek maximális kihasználásával párhuzamosan fontos célkitűzés a kft. profiljába illő beruházások, felújítások jó minőségben és határidőben történő végrehajtása.
A Sport-Park Kft-nél a folyamatos, jó színvonalú üzemeltetés, működtetés mellett az idén a korábbinál is nagyobb figyelmet kell fordítani a karbantartásra, felújításra. Ez utóbbi érdekében 5 éves felújítási tervet kell készíteni, melynek végrehajtását a tulajdonosi (önkormányzati) döntést követően meg is kell kezdeni.
Közös vonás, hogy a cégeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a pályázati lehetőségek feltárására a többletforrások bevonására, további fejlesztések megvalósítására érdekében. Ezzel kapcsolatban egy döntés is született az ülésen, a képviselő-testület hozzájárult, hogy a TiszaSzolg 2004. Kft. „Hőközponti szabályozás és távfelügyeleti rendszer korszerűsítése, valamint az északi és déli gerincvezeték összekötésének megvalósítása” címen pályázatot nyújtson be az Energia Központ Nonprofit Kft-hez. A távhőrendszer energiatakarékosságát, hatékonyságát szolgáló korszerűsítés becsült összköltsége 230 millió forint, a támogatás vissza nem térítendő.
Ugyancsak közös vonás az üzleti tervekben, hogy a cégek átlagosan 5 százalékos bruttó bérfejlesztést hajthatnak végre, visszamenőleges hatállyal 2010. január elsejével.


Közterületek rehabilitációja

A képviselő-testület – folytatva a ciklus elején elhatározott programot – 100 millió forintot biztosított az idei költségvetésben a közterületek rehabilitációjára. Ezúttal azokról a feladatokról határozott, melyeket e keret terhére kell megvalósítani.
A tervek között szerepel a Szent István út 1. szám melletti járda felújítása, illetve az itt lévő zöldterületen kitaposott „gyalogösvény” burkolása. A Lévay úton – a Munkácsy és a Bethlen út közötti szakaszon – ugyancsak felújítandó a járda és a kerékpárút. A feladatok között van a Pajtás köz 5-7. szám előtti járdaszakasz burkolatcseréje és az Örösi út 45-56. szám mögötti járda burkolatfelújítása is.
Az Árpád út páros oldalán teljes hosszban felújítják a járdát, a Széchenyi iskola előtti kis téren pedig ivókutat alakítanak ki a tervek szerint.
Jelentős felújítás várható a Barcsay tér környezetében. Lakossági kérés alapján került a tervbe a tér és a Bethlen út között egy járda építése. Rendezni kívánja az önkormányzat a kiállítóterem előtti és a lottózó melletti nagy, aszfaltozott területet is, a tér és a Bethlen út közötti kihasználatlan területen pedig parkolót alakítanának ki.
Tiszaszederkény sem marad ki a felújítási programból, az Ady Endre út 2. szám melletti saroktelken ugyancsak parkoló épülhet.
A felsorolt, elfogadott feladatok nem tükröznek sorrendiséget. A rendelkezésre álló keret – legalábbis a tervezői becslés alapján – fedezetet nyújt a teljes bekerülési költségre.

Intézményi felújítások, bölcsődebővítés

Az ugyancsak évek óta tartó intézményfelújítási program idei folytatásához szintén 100 millió forintos keretösszeget hagyott jóvá a testület a pénzügyi tervben. Ennek 70 százalékos felhasználásáról határoztak most a képviselők.
Az intézményi épületek nyílászáróinak cseréje és a konyhák szellőzőrendszerének korszerűsítése a kiemelt feladat. A Hunyadi és a Széchenyi iskolában összesen mintegy 160 ablakot cserélnek ki, ennek állami támogatására pályázatot is nyújtott be az önkormányzat. Ablakcsere lesz a Tiszaszederkényi Művelődési Házban és a Szivárvány óvodában, valamint a VISZ központi étteremben is. Felújítják a konyhai páraelszívókat a Bóbita és a Tündérkert óvodában, a Kazinczy, Arany és Széchenyi iskolában, továbbá a VISZ központi konyháján. Az említett, illetve a további, kisebb volumenű felújítások költségigénye 55 millió forint.
Kevés a bölcsődei férőhely, állapította meg még tavaly a képviselő-testület a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ beszámolóját tárgyalva. Az intézményvezető akkor feladatául kapta, hogy készítsen javaslatot a probléma orvoslására. A javaslat elkészült, s a testület úgy határozott, hogy a korábban irodahelyiségekké átalakított egyik pavilont kell visszaalakítani, így nem csupán 20-22 férőhellyel bővülhet a bölcsőde befogadóképessége, de változatlanul egy épületegységben történhet a gyermekek ellátása. A férőhelyek bővítésére 15 millió forint épülhet be a humánszolgáltató költségvetésébe a felújítási keretből.
Az intézményi épületek felújítására szánt további 30 millió forint felhasználására az áprilisi testületi ülésre készül javaslat.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.