MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. május 14., kedd 11:19

Miskolctapolca Fürdő II. ütem.alapkőletétel
MEGHÍVÓ

A város önkormányzata nevében ezúton tisztelettel meghívjuk az új létesítmény ünnepélyes alapkőletételére.
Helyszín:       .
(3519 Miskolc, Aradi sétány 1.)
Időpont:         2019. május 16. 15.00 óra

 Az ünnepséget követően, 16.00 órától a szerkesztőség munkatársait Dr. Kriza Ákos polgármester látja vendégül vacsorára és kötetlen sajtóbeszélgetésre az Avalon Ristorante különtermében.

(Utazás az Avalon mikrobuszával)

 A háttérbeszélgetésen Dr. Kriza Ákos és a tervező Wolfgang Vanek a nagyszabású tervet ismerteti a sajtó meghívott munkatársainak, Miskolc város átfogó városfejlesztési koncepcióján belül.


Az előzetesen regisztrált újságíróknak 1 óra áll rendelkezésére bármilyen szakmai kérdés feltevésére.
(A német nyelvű tolmácsolás biztosított.)
A sajtóbeszélgetésre regisztrációt a  címen várjuk, névvel, és a képviselt média megjelölésével. 

Kérjük, hogy a részvételi szándékukat 2019.05.14-én 15:00-óráig jelezzék, abban az esetben ha csak az alapkő letételen kívánnak részt venni. 



Nyolc évvel ezelőtt Miskolctapolca egy feledésbe merült városrész volt. Lepusztult területekkel és épületekkel, a fürdő helyén romokkal és derékig érő gazzal. A híres, napi több ezer látogatót fogadó Miskolctapolcai strandfürdőt a szocialista városvezetés 2004-ben végleg bezárta. Hanyatlásnak indult a környék szálloda- és vendéglátóipara, emiatt Miskolc turisztikai bevételei is jelentősen csökkentek. Miközben itt található nem csak Miskolc, hanem az ország egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója, a Barlangfürdő.

 

A városrész lakói emiatt 2008-ban el akartak szakadni Miskolctól. De erre végül nem volt szükség.

 

2010 után ugyanis a Fideszes városvezetés elkezdte az ország egyik legjelentősebb turisztikai központjának terveztetését Miskolctapolcára. Első ütemként, mintegy 3 milliárd forintból 2015-re újjáépült a Miskolctapolcai Strandfürdő. Ez volt az első lépés a városrész komplex turisztikai fejlesztésének, egy európai szinten is jelentős turisztikai központ kialakításának. 
Ennek köszönhetően Miskolctapolca ma már a külföldi és a hazai turizmus egyik legkeresettebb, megállíthatatlanul fejlődő turisztikai célpontja.
A kormány döntése alapján, a Miskolctapolcai strandfürdő II. ütemeként 12,7 milliárd forintból megépül az ország egyik legnagyobb és legjobb élményelemeket kínáló fürdőkomplexuma.
Magyarország kormánya a Modern Városok Program keretén belül, a város turisztikai vonzerejét szolgáló fejlesztésre 12,7 milliárd forint támogatást biztosít három ütemben:
-        2018. évben 750 000 000 forint,
-        2019. évben 5 000 000 000 forint,
-        2020. évben 6 650 000 000 forint. 
A valósággá váló álomberuházás a nemzetközi fürdővilág elitjébe emeli Miskolctapolca nevét, és egyedülálló kínálata lesz a magyarországi turizmusnak. Közép-Európa egyik legjobb fürdőkomplexuma épül Miskolcon. Az 5, ellipszis alakú épületben sakk-, pezsgő-, élmény- és wellnessmedence, a tinédzsereknek három csúszdával ellátott medence, és külön egy élménymedence, a kisgyermekeknek két gyermekmedence és egy vizes játszótér jön létre, ezen kívül épül még kültéri medence is.
A fejlesztés 70-100 új munkahelyet, és évi 280 ezer új látogatót jelent.
Miskolctapolca ma már a külföldi és a hazai turizmus egyik legkeresettebb, megállíthatatlanul fejlődő turisztikai célpontja, de 2020 után a Miskolctapolcai fürdő- és élménykomplexum, a Barlangfürdővel kiegészülve pártatlan kínálatot nyújt egész Európában.
A fürdőfejlesztés mellett több mint 600 millió forintból megújul a sétányokkal tarkított őspark és a csónakázó-tó, valamint az idevezető utakat is korszerűsíti az
önkormányzat, és kerékpárutak is épülnek.

A miskolctapolcai fürdőkomplexum megépülésével így 2020-tól egy kisvárosnyi terület szolgálja majd a fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat.
A cél, hogy Magyarország és Miskolc ezzel a fejlesztéssel felkerüljön a XXI. század fürdőturizmusának európai és világtérképére.


Miskolc az egyik legnagyobb nyertese a Modern Városok Programnak: mintegy 300 milliárd forintos támogatásban részesül. Ennek legnagyobb tételét – 240 milliárdot – az M30-as autópálya Miskolc és az országhatár közti szakaszának megépítése jelenti, de a Program keretében folytatódhat a Diósgyőri vár fejlesztése, közel 800 intelligens kamera kihelyezése, amely még biztonságosabbá teszi a várost, és a Miskolctapolcai fürdő- és élményközpont is a Modern Városok Program részeként épül meg.

 A strand engedélyes terveit nemzetközi tervező konzorcium készítette, amelynek élén az osztrák tervező, Wolfgang Vanek áll.

Az 1967-es születésű építész a Bécsi Iparművészeti Egyetemen Wilhelm Holzbauer professzor mester szakosztályának diákja volt.
1994-ben szerzett mesterdiplomát, ugyanebben az évben tervezői szakmunkáiét Bécs város kitüntetését vehette át.
Egyetemi tanulmányai és gyakorlati ideje alatt a nemzetközi hírnevű Wilhelm Holzbauer, Paolo Piva, Fritz Brandstätter és Dimitris Manikas tervezőkkel dolgozott együtt
A kilencvenes évek végén a Bécsi Iparművészeti Egyetem oktatási biztosa is volt.2001 óta alapítója és társtulajdonosa a Holzbauer & Partner GmbH. tervező és mérnöki irodának Bécsben. 
Számos európai fürdő, irodaház, hotel, középület és lakóház nemzetközileg elismert tervezője
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.