SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. május 16., csütörtök 15:37

Jubileumához közeledve újjászületett a Széchenyi körúti piros iskola
Kívül és belül is szépült, modernizálódott a piros iskola a Széchenyi lakótelepen. A megújulást lehetővé tévő két projekt záró eseményét csütörtökön tartották az intézmény tornatermében.
Egy híján negyven esztendős iskolánk látványos fejlődésen ment keresztül, a folyamat sok partner együttműködését igényelte, amely azonban példaértékű volt - mondta el Toldiné Katona Mónika igazgató, aki köszönetet mondott a városnak, a szülőknek, kollégáknak, gyerekeknek és a kivitelezőnek a felújítás idején tanúsított türelméért, munkájáért és segítségért.
A város legfontosabb célkitűzéseinek egyike az oktatási-nevelési intézmények fejlesztése a jelen kor elvárásainak megfelelően, hogy ezáltal gyermekeink jövőjét megalapozzuk. Ehhez stabil tudást kell szerezniük, melynek háttere a kiváló szakember gárda és a korszerűen felszerelt iskola, amilyen ez az intézmény is - mondta el az ünnepségen Szalay Ferenc polgármester.
Mindez kormányzati cél is – tette hozzá dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, aki az elmúlt évek országos tendenciái közé illesztve a szolnoki iskolák felújításait, hangsúlyozta: a beruházások nem csupán intézményfejlesztések, de befektetések a jövőbe is.
A Széchenyi körúti általános iskolában az intézmény épületén egy széles körű, a kor igényeinek megfelelő, energetikai felújítás valósult meg európai uniós és saját forrásból. A projekt 286 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, a projekt sikeres megvalósítása érdekében a város önkormányzata 38 100 000 Ft saját erőt biztosított. A kivitelezés 2018 nyarán kezdődött és a munkálatok jól szervezettségének köszönhetően a tanítás zavartalanul folyhatott a kivitelezés alatt.
Még a tanévkezdés előtt megtörtént az érintett helyiségekben a külső nyílászárók, a linóleum és radiátorok cseréje.  A fejlesztés során az épület oldalfalai és födémei hőszigetelést kaptak, nyílászáróit hőszigetelt nyílászárókra cserélték. A határoló falakban található összes nyílászárót modernebbre váltották és korszerűbb alumínium és műanyag ajtókkal, ablakokkal gazdagították.
Korszerűsítették a hőleadó rendszert, illetve napelemes rendszert is kapott a felújított iskola. Ennek hatására csökkenni fog az épület villamos energia fogyasztása. A fejlesztés következtében a távhő fogyasztása is jelentősen csökken, a villamos energiát pedig jelentős részben megtermelik. Az iskola Malom utca felőli bejárata teljeskörűen akadálymentessé vált.
Az intézményben a Szolnoki Tankerületi Központ pályázatából infrastrukturális fejlesztés is történt, melynek részét képezte a vizesblokkok és az elektromos hálózat felújítási, linóleum padlóburkolat csere, beltéri festési munkák, tantermi lambériák cseréje. Ennek a projektnek összköltsége mintegy 95 millió forint volt.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.