BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2019. június 21., péntek 10:19

Kampány és valóság: favágások és faültetések budapesti kerületekben
A csepeli önkormányzat hivatalos oldala, a Csepel.hu közérdekű adatigénylésekkel próbálta kideríteni, hogy egyes kerületeknek mennyire fontos a faállomány rendben tartása, pótlása és növelése. Tényszerűen, darabszámra nézve vizsgáltuk meg, hogy különböző pártállású polgármestereknél hogyan teljesül a 2019-es önkormányzati választás legfontosabb témáinak egyike. Kizárólag az önkormányzatok által felügyelt faállományt néztük, a fővárosi faültetések nem befolyásolják az eredményeket.
Amelyek egyszerre elkeserítőek, és adnak okot mégis optimizmusra. Elkeserítőek, mert a kampányban magukat leginkább környezetbarátnak beállító pártok vagy politikusaik kormányzó erőként megbuktak. Hatalomhoz jutva ők már nem foglalkoznak a környezet védelmével, faültetésekkel. Mégis van ok optimizmusra, mert a legjobb eredményeket elérő fideszes polgármesterek mellett van MSZP-s és független polgármester is, aki tudott jelesre vizsgázni. Az viszont egyértelműen kimondható, hogy Karácsony Gergely, Zugló MSZP-P-s polgármestere valamint Németh Angéla, a Demokratikus Koalíció XV. kerületi polgármester asszonya jobb, ha nem kampányolnak környezetvédelemmel, faültetésekkel, mert ezekben megbuktak. 

Lássuk a számokat!   

Karácsony Gergely mérlege negatív. 194 fával vágatott ki többet, mint amennyit ültetett. Ehhez képest az MSZP-P politikusa jelenleg is faültetéssel kampányol, csak most a fővárost hozná hasonló helyzetbe. 98 fájával Németh Angéla, a DK XV. kerületi polgármester asszonya se húzhatja ki magát. Bár ez pozitív szám, elődje, a fideszes László Tamás ültette 2010-2014 között a legtöbb új fát. Ezt onnan tudjuk, hogy 2016-ban Tenczer Gábor, az Index újságírója készített egy hasonló cikket. Érdemes összehasonlítani a 2010-2015-ös, indexes adatokat a 2014-2019-es, általunk kikért adatokkal. Azt látjuk, hogy a XV. kerület éltanulóból lett sereghajtó a Demokratikus Koalíció polgármesterei alatt. Őket követi a legrosszabb eredmények között Szabados Ákos, az ex-MSZP-s pesterzsébeti polgármester. Az Index 2016-os cikke alapján ő picit javított a korábbi, akkor még negatív eredményén, ám büszkeségre most sem lehet oka a 133 fájával.
Más a helyzet Soroksáron, amely a többihez képest kis kerület. Ennek ellenére 1888 fával növelte a faállományt a civil szervezet által indított Geiger Ferenc. A XIII. kerületi, MSZP-s Tóth József esetében a mérleg már 2880 új fa, bár a XV. kerület után ott vágták ki a legtöbbet. Csepel pedig egyértelműen a pozitív példa. A 2016-os indexes felmérésben is dobogós volt a XXI. kerület. A Németh Szilárd fideszes polgármestert követő, szintén fideszes Borbély Lénárd a vizsgált kerületek közül a - de információink szerint egész Budapesten – a legtöbb új fát ültette. 

Miért fontosak a fák?   

A fák nem csak széppé teszik a közterületeket, és nem csak tisztítják a levegőt. Kánikulában jelentősen, több fokkal enyhítik a hőséget a pázsithoz, és még sokkal többel a fák nélküli terekhez, utakhoz képest. Városi környezetben ugyanakkor a faállomány fenntartása sok feladattal jár. Ápolni, locsolni kell, minőségét és életkorát pedig folyamatosan követni kell. A kiöregedett fák lombkoronája megritkul és az öreg fák veszélyt is jelenthetnek, mert kidőlésük súlyos anyagi kárral, emberek sérülésével, halálával járhat. Ezért városi környezetben a fák életciklusának derekán már gondoskodni kell a pótlásukról, majd idővel a kivágásukról is – ami ellen az önjelölt, hozzá nem értő környezetvédők és a politikusok sokszor élénken tiltakoznak.
Különösen igaz ez a kanadai nyárfákra és nyárfasorokra, amelyek Budapesten életciklusuk végén járnak. Sok közöttük a beteg, korhadt példány, melyek a gyakoribb nagy viharokban kidőlnek, darabjaik újabb károkat okozhatnak. Ezekre vonatkozott jobbikos kezdeményezésre a Fővárosi Közgyűlés 2017 augusztusában – 19 igen, 2 tartózkodás mellett – hozott döntése, hogy a fővárosi közterületeken 2025-ig kivágják a kanadai vattázó nyárfát. Ezt a döntést más kerületek, így Csepel önkormányzata is meghozta a saját területére vonatkozva. A döntést a Jobbik és az MSZP minden képviselője támogatta, a Fidesz-KDNP-ből, a Párbeszédből és az LMP-ből egy képviselő tartózkodott, a DK-ból pedig egy nemmel szavazott. Csepel azóta folyamatosan cseréli a kanadai nyárfákat, a döntést támogató MSZP pedig folyamatosan bírálja ezért az önkormányzatot.

1 csatolt kép faültetések
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.