FONYÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. június 27., csütörtök 08:38

Félmilliárdos fejlesztés - megújuló strandok
Az elmúlt időszakban mindennapos témát szolgáltattak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által támogatott szabadstrand fejlesztések, azon belül is a beruházás időzítése és az elvégzett munkálatok ütemezése. Fonyódon öt strand, a Huszka utcai, a Báthori utcai, a Bélatelepi, a Városi és az Árpád parti strand újul meg a közel félmillárdos forrásnak köszönhetően.

Az ötből egyedül az Árpád parti strand az, ahol szemmel láthatóan komoly munkálatok folynak a strand nagyrészén, hiszen itt készül a legnagyobb fejlesztés is. A többi érintett strandon a beavatkozás nem terjed ki akkora területre, hogy ne lehetne ott strandolni.

"Azt kell tudni, hogy ezt a forrást vagy most elköltjük, vagy ha ezt nem vállaljuk, akkor nem is kapta volna meg a város a támogatást.”   - szögezte le Hidvégi József, polgármester.

Mintegy hárommilliárd forint keretösszeget biztosított az MTÜ országosan a szabadstrandok fejlesztésére, ebből sikerült közel 500 millió forintot Fonyódra hozni. A város a tizenegy meglévő strandjából és fürdőhelyéből azt az ötöt tudja fejleszteni a pályázatnak köszönhetően, ami hivatalosan is szabadstrandnak minősül. Az öt strandon felül van még hat olyan strand és fürdőhely, amelyeket bárki zavartalanul használhat. Ilyen a Panoráma strand, illetve a Strand utcai, a Tópart utcai, a Fürdő utcai, a Jácint utcai és a Virág utcai fürdőhely, utóbbi öt ingyenes. Ezeken kívül a Kutyás fürdetőhely melletti füves területet is említhetjük hetedik fürdőhelyként.

Az Árpád parton a legnagyobb kihívást az 1,2 km hosszú futópálya kialakítása jelenti, hiszen az előnytelen, csapadékos májusi (és júniusi) időjárás miatt a kivitelező nem mindig tudott dolgozni. Ez a futópálya a sportolni vágyóknak nagy öröm lesz, de továbbra is várhatóan a kora reggeli és az esti órákban fogják használni, napközben pedig egy sokkal komfortosabb, gumiborítású sétány áll majd a sétáló és fürdőző vendégek rendelkezésére. A burkolat előnye a korábbi állapotokhoz képest, hogy ezen nem áll majd meg a víz, nem lesz csúszós, balesetveszélyes.

A strandokon összesen öt vizesblokkot újítanak fel, ezek mellé baba - mama szobák kerülnek kialakításra. A vizesblokkokban komoly előrelépés lesz a családbarát koncepció részeként, hogy gyerekmosdók is lesznek benne. A strandokon játszóterek újulnak meg, illetve nagyobbak és korszerűbbek épülnek. Ezen kívül új padok és szemeteskukák kerülnek ezekre a területekre. A Városi strandon egy közel 300 négyzetméteres épület kerül felújításra, amely rossz idő esetén és nagy melegben is lehetőséget biztosít a gyerekeknek játszani, beltéri játszótér kialakításával. A Bélatelepi strand sportpályái környezetének rendezése is megtörténik.

Az Árpád parton közel 600 méter hosszan partvédőmű is épül, de ez nem a pályázat részeként, hanem önerőből valósítja meg a város, hogy megóvja a megújult strandot a víztől. Korábban a strand másik felén pályázati forrásból már épült ilyen partvédőmű.
"Nyilván vannak kellemetlenségek és itt kérem mindenki türelmét és megértését, amíg a munkálatok elkészülnek" - mondta a polgármester.

Összességében kulturáltabb környezetet alakítanak ki ezeken a partszakaszokon, amelyek a környezetrendezést követően megújulva várják majd a helyieket és a turistákat egyaránt.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.