SEGESD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 19., péntek 15:40

Három helyszínen négy beruházással gazdagodott Segesd
Történelmi témájú interaktív park, megújult múzeum és könyvtár, bor- és pálinkaház, közösségi mosdó: e négy beruházás mintegy 150 millió forintos értékkel gyarapítja mostantól a segesdi önkormányzat vagyonát. Mindehhez az Európai Unió és a magyar központi költségvetés 100 százalékos támogatása biztosította a forrást.

A segesdi önkormányzat 2015-ben indította el azt a tervező munkát, melynek eredményeként összeállt egy komplex településfejlesztési terv. Azóta ennek megvalósítása érdekében figyelik a pályázati kiírásokat, és megragadnak minden lehetőséget, ami esélyt ad a fejlődésre. A Kulturális turizmus fejlesztése Segesden címmel beadott pályázatuk sikerrel szerepelt a Területi Operatív Programban, és így 2017-ben útjára indulhatott. Azóta három fő helyszínen négy beruházás valósult meg, melyek menetéről a mai ünnepélyes létesítmény-átadó ünnepségen számolt be Péntek László polgármester.
Az Árpád-házi Szent Margit Múzeum és Könyvtár 18 évvel ezelőtt alakult át az egykori uradalmi malomépületből többcélú kulturális helyszínné: a földszinten könyvtár működik, az emeleten kiállítások és közösségi rendezvények találnak otthonra, s az egész épület egyben múzeum is, ahol a településen folytatott régészeti ásatások leletei láthatók. A mostani beruházás során elkészült a földszinti padozatban elhelyezett lépésálló edzett üveggel fedett tárló szigetelése, az alsó fogadószint akadálymentesítése, megújult a villamoshálózat, a szociális helyiségek és a bejárati ajtó. Az épületen kívül a közlekedést segíti az akadálymentes járda és a gépkocsi-parkoló.
A program legnagyobb eleme egy interaktív tematikus park, amely a művelődési ház mögötti szabad területen kapott helyet. Miután a közeli műemléki kegykápolna és szent forrás búcsúnapokon több száz látogatót vonz, s itt tartják a település valamennyi nagy rendezvényét is, ezért jelentős kihasználtságra számíthat majd a játszótér. A park a szabadtéri szórakozás élményét kínálja a gyerekeknek, óvodai és iskolai csoportoknak, valamint a gyerekes családoknak. A csoportos turizmus feltételeit segítve gondoltak a megközelítést elősegítő út- és parkolók kialakítására és egy közösségi mosdó építésére is.
Az alsó-segesdi hegyen az önkormányzat tulajdonában, de a Segesdi Szent László Bor és Pálinkabarát Egyesület használatában lévő kis présház volt a projekt harmadik fő helyszíne. Ennek átépítése a turisztikai célú hasznosítás érdekében történt. A beruházás eredményeként létrejött Bor- és Pálinkaház alkalmas lesz gasztronómiai rendezvények, bor és pálinkaversenyek tartására, falai között helyet kapnak a helyi termelők nyertes borai és pálinkái, valamint a gyümölcstermesztés, a bor- és pálinkakészítés hagyományos eszközei is. A rendelkezésre álló forrásból jelentősen bővült az épület alapterülete, megtörtént az energetikai korszerűsítése, akadálymentesítése, új nyílászárókkal szerelték fel. Az udvaron elkészült a járda, a fúrt kút és zárt szennyvíztároló, a bejáratnál pedig több gépkocsi számára alkalmas parkolót alakítottak ki. A mai átadóünnepségen együtt ünnepelt a segesdiekkel Szászfalvi László országgyűlési képviselő, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a pályázat megfelelő támogatottságot kapott. Részt vett az eseményen Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is, aki konzorciumi partnerként követte figyelemmel a beruházások megvalósulását. A nemzeti színű szalag átvágása után a segesdi gyerekek vették birtokba az új játékokat és fejlesztő eszközöket.

A Kulturális turizmus fejlesztése Segesden című (TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00005) projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat 149,9 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.