REGÉC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 22., hétfő 09:09

Húsz éves a Regéci Régésztábor
Amikor Regéc község az önkormányzatisággal visszakapta önrendelkezését 1990-ben, számos más feladat mellett a méltatlanul elfeledett, II. Rákóczi Ferenc első gyermekéveiben lakóhelyéül szolgáló, az ország szempontjából kimagasló történelmi személyiségek által főúri rezidenciaként használt Regéci Vár maradványainak megmentését is célul tűzte ki. Regéc Község Önkormányzata akkor elhatározta, hogy a történelmi és kulturális örökségként is tisztelt nagyméretű vár fennmaradt falait igyekszik megóvni a további pusztulástól, ugyanakkor az esetleges fejlesztés lehetőségét is keresni fogja. E célok érdekében született meg 1998-ban a döntés Regécen, miszerint el kell kezdeni a vár régészeti kutatását. Így indult útjára 1999-ben a Regéc község által létrehozott Régésztábor, aminek jelentősége és népszerűsége mind a mai napig töretlen. Sok ezer olyan résztvevője volt az eltelt húsz esztendő alatt a regéci Régésztábornak, akik munkája nélkül aligha tarthatna ott a vármentés, a vár fejlesztése, amit napjainkban a várba látogató ott megtapasztal. Több ezernyi diák, pedagógusaik, különböző önkéntesek az ország minden részéből, számos esetben országhatáron túlról is érkeztek minden év nyarán a többnyire három, vagy négyhetes táborokba, hogy közreműködjenek Regéc Várának kutatásában.
A Régésztábort huszadik alkalommal is életre kelti Regéc Község Önkormányzata, így idén július 29. és augusztus 5. között ismét folynak az ásatások az ősi falak között Regéc Várában. Mint ahogyan eddig is, az idén is maga az önkormányzat finanszírozza a tábort, ahová ez alkalommal is mintegy hatvan lelkes, javarészt már visszajáró diák és pedagógusaik érkeznek. Természetesen a Regéc község alkalmazásában lévő dolgozók idén is kiveszik a részüket az értékteremtő munkából, a tábor ellátásából. A régészeti szakmai munkát a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei végzik, akik mellett régészhallgatók, restaurátorhallgatók és további lelkes segítők is bekapcsolódnak a kutatásba, így összességében közel száz résztvevő közreműködésével valósul meg az idén húsz éves Regéci Régésztábor.
Regéc Vára újabb nagyszabású fejlesztés előtt áll. Ennek a fejlesztésnek pénzügyi alapjait a település által az Interreg partnerségi programban már elnyert pályázati forrás, míg tudományos alapjait jelentős mértékben az elmúlt húsz esztendő Régésztáborai alatt végzett kutatás adja. Mindezek felhasználásával újabb, nem csak nagyméretű, de nagy jelentőségű épület, a keleti reneszánsz palota újjáépítése valósul meg.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.