FELCSÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2019. augusztus 4., vasárnap 22:06

ÁRVÍZCSÚCS CSÖKKENTŐ TÁROZÓ REKONSTRUKCIÓJA ÉS A CSÓKA UTCA VÍZRENDEZÉSE FELCSÚTON
Felcsút Községi Önkormányzat 234,97 millió forint, Európai Uniós (Európai Regionális Fejlesztési Alap /ERFA/ és magyar költségvetési forrású) vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretén belül, a „Környezetvédelmi Infrastruktúra fejlesztése Felcsúton I-II. ütem” című TOP-2.1.3-15 kódszámú, „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című pályázati felhíváson, mely a beruházási összeg 100,00 %-a. Felcsút Községben, a 2000-es évek elején épült árvízcsúcs csökkentő tározó rekonstrukciója valamint a Csóka utca vízrendezésének megoldása valósult meg, a sikeres műszaki átadás megtörtént.


A projekt két helyszínt érintett.
Megvalósult a 2000-es évek elején épült árvízcsúcs csökkentő tározó rekonstrukciója. A Váli-víz árhullámainak csökkentésére épült árvízcsúcs csökkentő tározónál, az eltelt, közel 15 év alatt, a vízvisszatartások során tapasztalható volt, hogy a betározott víz elszivárgott az altalajon keresztül és ezzel jelentős károkat okozott. A tározó a térség vízgazdálkodási, vízkár elhárítási szempontjából nélkülözhetetlen, így a tározó medrének utólagos szigetelését mindenképpen meg kellett oldani. Váli-víz árvízcsúcsainak tározása nem csak Felcsút község, hanem a vízfolyás mentén lejjebb lévő települések (különösen Alcsútdoboz) árvízvédelme miatt is feltétlenül szükséges volt.

Megoldódott a Csóka utca vízrendezésének problémája, ahol a külterület irányából érkező, nagy hordaléktartalmú csapadékvíz, a belterületet veszélyeztette, mert a lehullott csapadék nagy része ebbe az irányba folyt, magával ragadva a talaj felső rétegét.  
A beruházás konzorciumi formában valósult meg. A Felcsút Községi Önkormányzat által vezetett konzorcium tagja a Fejér megyei ALBENSIS Nonprofit Kft cég volt. A munkálatokon egy Kivitelező cég dolgozott, kiválasztása közbeszerzés útján történt. A projekt műszaki átadása 2019. március 8-án sikeresen lezajlott. 
A projektről bővebb információt a www.felcsut.hu és a www.felcsutihivatal.hu oldalakon olvashatnak.

További információ kérhető:

Tóth Eszter pályázati referens 
Elérhetőség: (06-70-338-4810, )

1 csatolt kép infó-blokk
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.