NEMESNÁDUDVAR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2019. augusztus 8., csütörtök 12:09

a ,,Nemesnádudvari turisztikai központ kialakítása és a helyi népviseletes babagyűjtemény turisztikai attrakcióvá fejlesztése”
Nemesnádudvar Község Önkormányzata vissza nem térítendő támogatásban részesült Magyarország Kormánya és a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóság által, a TOP-1.2.1-16-BK1-201700001 támogatási szerződés számon a ,,Nemesnádudvari turisztikai központ kialakítása és a helyi népviseletes babagyűjtemény turisztikai attrakcióvá fejlesztése” című pályázat vonatkozásában, a Magyar Államkincstár közreműködésével.
A támogatás mértéke 95 000 000,- ft, azaz: kilencvenötmillió forint, intenzitása 100 %.
A projekt Nemesnádudvar, Hunyadi u. 23. szám (hrsz:318) alatt valósul meg 2019. december 31-ig.
Nemesnádudvar jelentős potenciállal bír a kultúra, a bor és a gasztronómiai turizmus terén. Kis lélekszámához viszonyítva sok látnivalóval és helyi értékkel rendelkezik. A turisztikai központot szakember gárda alakítja ki, akik segítenek népszerűsíteni, koordinálni és komplex csomagba fogni a helyi turisztikai tevékenységeket, kínálati elemeket, rendezvényeket. A projekt ezt a csomagot bekapcsolja térségi és regionális hálózatokba és a marketing stratégiával, üzleti tervvel eladhatóvá és ismertté teszi.
A rendelkezésre álló több, mint 600 babából álló gyűjtemény egyedülálló az országban, eddig is megtekinthető volt, de a körülmények nem voltak elég vonzóak a több ezer fős látogatottsághoz. A településen más kulturális és tárgyi értékek is fellelhetők, amelyek legalább időszakos kiállítása ez idáig nem volt megoldott.
 
A beruházásnak köszönhetően egy a helyi sváb építészeti kultúrát képviselő ingatlan teljes körű felújítása, illetve a szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzése valósul meg. Ezzel megteremtődik annak feltétele, hogy az attrakció turisztikai központként és kiállító térként megfelelő szakemberek alkalmazása és a helyi önkormányzat üzemeltetése mellett a fenntartási idő alatt és azt követően a fenti hiányosságokat pótolja, problémákat megoldja.
A fejlesztés a térség kulturális adottságaira építő új vonzerők létrehozása, meglévők fejlesztése keretében valósul meg, a kultúrát és kulturális örökség megőrzését előmozdító támogatási kategória keretében.
Ez nem csak egyszerű babák gyűjteménye, hanem különböző nemzetiségű, vallású, kultúrájú, társadalmi státuszú emberek ruházatának különleges bemutatása babákon és interaktív elemeken, felvételeken keresztül, így történelmi, néprajzi, kulturális értéke van. Ezek az értékek az edutainment módszerrel járulnak hozzá az identitás erősítéséhez és jól kiegészítik az iskolai oktatást, különösen a történelem, ének, zene, magyar nyelv és földrajz tananyagok elsajátítását. Az identitást erősíti a különböző közösségek, hagyományőrző tevékenységek életre hívása, mind a helyi lakosok, mind az idelátogatók körében.
Az épület teljes mértékben akadálymentes. A kiállító térben a népviseletes babák mellett szövetminták, az adott területre jellemző néphagyományok, időszakos kiállítások, vadász, borász, történelmi események, iskolai gyűjtemények bemutatására is lehetőség van. A folyosón emlékfal őrzi majd a babákat felajánló Fölházi Jánosné Zsuzsa néni és Frank Gáspárné Éva néni  emlékét. A fogadótérben és az udvaron játékos, kreatív és/vagy kézműves foglalkozások is megvalósulnak családbarát légkörben.
 


1 csatolt dokumentum Támogatóink
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.