BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület - Kőbánya Önkormányzata
2019. augusztus 29., csütörtök 14:58

Száműzné a trafikokból a szeszes italt Kőbánya képviselő-testülete
A kerület polgármestere fokozott razziát rendelt el a dohányboltok környékén

 

Kitiltaná a dohányboltokból a szeszes italokat Kőbánya képviselő-testülete. A kerület vezetése úgy döntött, hogy a trafikok létesítésének és működésének szigorítására vonatkozó javaslatait az illetékes miniszterelnöki biztosnak, Lázár Jánosnak is eljuttatja, aki a közelmúltban maga is kezdeményezett törvénymódosításokat. „Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.” – mondta a képviselő-testület döntése után a kerület polgármestere. D. Kovács Róbert Antal hozzátette, hogy nagyra becsüli Lázár János elkötelezettségét, ezért számít a miniszterelnöki biztos támogatására.    

 

Naponta érkeznek lakossági panaszok a nemzeti dohányboltok környékén kialakult áldatlan állapotokkal kapcsolatban a Kőbányai Önkormányzathoz. A helyieket felháborítja, hogy az alkoholforgalmazás miatt egyes trafikok lényegében kocsmaként működnek. A vevők egy része az üzlet közvetlen környezetében italozik, és ott végzi el szükségleteit is. Éjszakai randalírozásuk gátolja a környék lakóinak pihenését, az általuk eldobált szemét összegyűjtése pedig többletköltséget ró az utcák, terek takarítását végző önkormányzati cégre. Rendszeresen előfordul, hogy a rendbontók az elfogyasztott alkohol hatására belekötnek a békés járókelőkbe, és garázda magatartásukkal félelmet keltenek bennük. A kialakult helyzet többszörösen sérti a közösségi együttélés szabályait előíró önkormányzati rendeletet. Kőbánya közterületein 2016. januárja óta tilos az alkoholfogyasztás, a dohányboltok környezete pedig jellemzően közterületnek minősül. A rendelet szerint a trafikok üzemeltetőinek meg kell akadályozniuk a szeszes ital fogyasztását az üzlet 10 méteres körzetében. A szabályszegőkre bírság szabható ki, amivel az önkormányzat él is. A folyamatos lakossági panaszok azonban azt jelzik, hogy a helyi szankciók visszatartó ereje nem elegendő.

 

„Az Önkormányzat minden tőle telhetőt megtett, közterület-felügyelőink rendszeresen járőröznek a dohányboltok környékén, fellépnek a rendbontókkal szemben, érvényt szerezve a helyi rendeletnek. A mi hatáskörünk idáig terjed, a dohányboltokban ugyanis a köznyelvben trafiktörvényként emlegetett jogszabály engedi meg a szeszes italok forgalmazását, ezért a kérdés megnyugtató rendezéséhez az Országgyűlés és a kormányzati szervek együttműködése is szükséges.” – hangsúlyozta Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert Antal.     

 

Kőbánya képviselő-testülete 2018-ban kezdeményezte először a vonatkozó törvények módosítását az illetékes minisztériumoknál. Válaszlevelében a kormányzat arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmének szabályozási koncepciója a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, Lázár János hatáskörébe tartozik. D. Kovács Róbert Antal javaslatára ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy újra benyújtja javaslatait, ezúttal közvetlenül a miniszterelnöki biztosnak címezve.   

 

„A valódi megoldás az lenne, ha a dohányboltok a jövőben nem árulhatnának szeszes italt. Ugyanakkor előrelépés, ha az Országgyűlés elfogadja a Fidesz frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak a javaslatát, aki 22 óra és reggel 6 óra között szüneteltetné az alkohol forgalmazását a trafikokban. Ám ahhoz, hogy a dohányboltok ne kocsmaként működjenek, a teljes tiltás szükséges.” – emelte ki a testületi döntést követően Kőbánya polgármestere.    

 
D. Kovács Róbert Antal egyúttal bejelentette, hogy a közterület-felügyelet fokozott ellenőrzését rendelte el a kőbányai dohányboltok környékén, amihez kéri a rendőrök és a polgárőrök segítségét is.

1 csatolt dokumentum sajtóközlemény
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.