BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2019. szeptember 6., péntek 09:03

Zuglóban szobrot kapott Zsivora György
Rákosfalva megalapítójának emlékművét a róla elnevezett közparkban, születésének 215. évfordulója alkalmából avatták fel tegnap Zuglóban.

Zsivora György szobrát Baráz Tamás szobrászművész készítette el a zuglói képviselő-testület felkérésére. A szobortervet egyhangú döntéssel választotta ki a szakmai zsűri is a beérkezett pályaművek közül.

A jogot és teológiát végzett Zsivora György a Kúria tanácselnöke, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Karácsony Gergely polgármester avató beszédében kiemelte: a szoborral olyan embernek állítanak emléket Zuglóban, aki szorosan kötődik Rákosfalvához, a mezőgazdasághoz, a kultúrához és a jogállamisághoz.

Millisits Máté művészettörténész, a Budapesti Városvédő Egyesület alelnöke a szoboravatáson elmondta, hogy Zugló önkormányzata egy szakmailag sikeres emberbarátnak állít emléket, aki jelentős összeget hagyott különböző oktatási intézményekre, egyházi gyülekezetekre, a Magyar Tudományos Akadémiára és az éppen csak megalapított Bethesda Kórházra.

Hevér László György önkormányzati képviselő, a szoboremelés kezdeményezője felszólalásában rámutatott: a Rákosfalván élőknek Zsivora György több mint egy méltatlanul elfeledett jogász, mert ő Zugló egyik városrészének az alapító atyja, hiszen 1870-ben a rákosi mezőkön lévő földbirtokát, mintagazdaságát telkekre osztotta, és ezzel megteremtette Zugló legkisebb városrészét, Rákosfalvát.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.