BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület - Kőbánya Önkormányzata
2019. szeptember 9., hétfő 11:07

Rendkívül népszerű a kőbányai társasház-fejlesztési program!
Duplázódott a beruházásra vállalkozó lakóközösségek száma egy év alatt
 
Kőbánya idén második alkalommal hirdette meg a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok fejlesztését szolgáló pályázatot. 2018-ban közel 100, idén viszont már 234 lakóközösség pályázott az önkormányzati vissza nem térítendő támogatásra, amely jelentős anyagi segítség a lakók számára, hiszen az elnyert hozzájárulás végül a beruházási költségek 30%-a. Az igénylések nagy száma és értéke miatt a Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete az eredeti, 150 millió forint keretösszeget több mint háromszorosára, 489 millió forintra emelte, így 221 lakóközösség jutott fejlesztési támogatáshoz. „Az Önkormányzat és a lakóközösségek együttműködésén alapuló pályázati lehetőség népszerűsége azt mutatja, hogy együttes áldozatvállalással többet érhetünk el, hiszen minden forintnyi közpénzhez két forintot maguk a közösségek tesznek hozzá.” mondta a pályázati igények elbírálása után D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.
 
Budapest Főváros X. kerülete 2018-ban hirdette meg először lakóközösségek számára a lakóépületek fejlesztési beruházásainak támogatásáról szóló pályázatot. Az önkormányzat felelős gazdálkodásának eredménye, hogy idén is vissza nem térítendő támogatással segíti a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok felújítását, karbantartását, fejlesztését. A pályázati támogatás jelentős anyagi segítséget jelent a lakók számára, hiszen annak összege a beruházási költségek 30%-a. 2018-ban a Kőbányai Önkormányzat 150 millió forintot különített el költségvetésében a fejlesztési pályázatra. A keretre 96 lakóközösség pályázott, és 92 fejlesztés jutott önkormányzati vissza nem térítendő támogatáshoz. A legtöbben a társasházi, lakásszövetkezeti ingatlanok villamosenergia-hálózatának felújítására, illetve bejárati ajtók, kapuk cseréjére fordították az elnyert támogatást.
 
„Kőbánya az otthonunk, lakóépületeink korszerűsítése, biztonságosabbá tétele közös feladatunk. Felelős gazdálkodásunk eredményeként az Önkormányzat ma már a társasházi, lakásszövetkezeti ingatlanok beruházásaihoz vissza nem térítendő támogatással tud hozzájárulni, ami a lakóközösségek számára jelentős anyagi segítséget jelent. Az igények száma, a pályázati lehetőség népszerűsége pedig azt is mutatja, hogy együttes áldozatvállalással többet érhetünk el, hiszen minden forintnyi közpénzhez két forintot maguk a közösségek tesznek hozzá.” – mondta a pályázati igények elbírálása után D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.
 
A kőbányai fejlesztési program sikerét jelzi, hogy 2019-ben már 234 lakóközösség döntött úgy, hogy pályázik a vissza nem térítendő támogatásra, az Önkormányzathoz idén több mint 890 millió forintnyi támogatási igény érkezett. Az igénylések nagy száma és értéke miatt a Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete az eredeti, 150 millió forint keretösszeget több mint háromszorosára emelte. 221 lakóközösség jut mintegy 489 millió forint fejlesztési támogatáshoz. A fejlesztési célok között idén a liftfelújítás a legnépszerűbb, sokan emellett az elektromos hálózat felújítására, tető- és homlokzatjavításra, valamint gázvezetékcserére és a villámhárító rendszer felújítására pályáztak.
 
A nyertes pályázókkal az Önkormányzat szeptemberben köti meg a támogatási szerződést, az elnyert összegek felhasználására 12 hónap áll a lakóközösségek rendelkezésére.

1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.