AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. október 1., kedd 15:17

Folytatódnak a fejújítási munkálatok az ajkai erőműben
Fontos mérföldkőhöz érkezik októberben a rekonstrukció a város távhőellátását biztosító létesítményben
Újabb üteméhez érkezik az ajkai erőmű korszerűsítése a Bakonyi Erőmű Zrt. mintegy hatmilliárd forint összegű beruházássorozatának részeként. Az ajkai erőmű kéményeinek felújítása után ősszel a létesítmény kazánparkjának rekonstrukciója folytatódik. Ennek első lépeseként az erőmű 10-es kazánját korszerűsítik a szakemberek, amely fontos szerepet fog betölteni az erőmű környezetvédelmi mutatóinak javításában, az üzembiztonság fokozásában, valamint a szénfelhasználás mértékének csökkentésében és a megújuló alapú tüzelőanyagok részarányának növelésében. A 10-es kazán felújítása a tervek szerint 2019 decemberére fejeződik be.
„Októberben újabb fontos mérföldkőhöz érkezik a közel hatvan éves létesítmény rekonstrukciója, amelyet egy több évig tartó beruházássorozat részeként valósítunk meg. A 10-es kazán korszerűsítését magasan képzett szakemberek segítségével hajtjuk végre az év végéig bezárólag” – közölte Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója. A cégvezető kifejtette: a meglévő rendszerek optimalizálásának, valamint az eddig elvégzett korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően 2017 első félévéhez képest 2019 ugyanazon időszakára kevesebb, mint felére csökkent a környezetvédelmi-határérték túllépések száma. Mindez megerősíti, hogy az erőmű környezeti teljesítményének javításához tovább kell folytatni a korszerűsítéseket. A rekonstrukciót követően a kazánok jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett tudnak majd működni és tovább csökken a pernyekibocsátás mértéke is.
A Bakonyi Erőmű Zrt. célja a létesítmény működésének hatékonyabbá tétele, biztonságának fokozása és környezetvédelmi teljesítményének javítása, kiszolgálva Ajka város lakóinak teljes körű igényeit mind a távhő-,  mind pedig a melegvízellátás terén, továbbá jelentősen hozzájárulva a magyarországi megújuló alapú áramtermeléshez is. Ennek jegyében a vállalat vezetése a jövőben is arra törekszik, hogy az erőműben felhasznált tüzelőanyagmix a legnagyobb arányban tartalmazzon biomasszát, és a szénfelhasználás mértékét pedig a lehető legminimálisabb szintre csökkentse a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2017 decemberében vette át az erőmű működtetését. A teljes körű állapotfelmérést követően 2018 tavaszán kezdődtek meg a korszerűsítési munkálatok, melynek részeként először az erőmű kéményeit tisztították meg. A 10-es kazán 2019 őszén megkezdett rekonstrukciója ez év végére valósul meg. A soron következő kazán felújítása 2020 májusában veszi kezdetét, és a 2020. évi őszi fűtési szezonban már megújult formájában fog a lakosság rendelkezésére állni. Ezt követően 2020 őszén indulnak el a létesítmény következő kazánjának felújítási munkálatai. A strukturált ütemezés eredményeként 2020. év végére a három kazán fejlesztése befejeződik, és a kazánok okozta pernyekibocsátás Ajka városában megszűnik.
 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.