BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. október 9., szerda 11:24

Az önkormányzati munka elképzelhetetlen a civilek nélkül
Óbudán jóformán nincsen olyan civil szervezet, amelyet ne támogatna az önkormányzat
Az elmúlt időszakban megtévesztő sajtóhírek jelentek meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatáról és a velük együttműködésben álló civil szervezetekről, így Bús Balázs polgármester szükségesnek érezte, hogy átfogó tájékoztatást nyújtson ebben a témában egy sajtótájékoztató keretein belül.
A polgármester elmondta: várható volt, hogy támadás éri Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatát, valamint őt és a Bús Balázs Óbudáért Egyesület támogatásával induló civil képviselő-jelölteket az önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban. Ki kell azonban emelni, hogy a kerületben olyan együttműködés alakult ki az önkormányzat és a civil szervezetek között, amely példaértékű és a kerület ebben kivételesen erős. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata fontos és nélkülözhetetlen partnetnek tekinti a kerületben működő civil szervezeteket, melyek pótolhatatlan támogatást nyújtanak a III. kerületben élő mintegy 130 ezer embernek.
2018-ban 177 civil szervezetet támogatott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata költségvetési soron, civil működési pályázat keretében, egyéb támogatási formákban, illetve ingatlan juttatásokon keresztül. Összesen 435 millió forintos támogatást biztosított a III. kerület az óbudai civil szervezeteknek, amelyek nagyon különböző tevékenységeket végeznek, és vannak köztük olyan nagy szervezetek is, mint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
Bús Balázs hangsúlyozta: mivel a kerületben ennyire jó a kooperáció a civil szervezetekkel, nem maradhatnak ki a döntéshozatalból sem, abban aktívan részt kell venniük. Ezért kereste fel négy civil szervezet vezetőjét, hogy vállalnák-e az önkormányzat képviselő-testületében az aktívabb munkát, és felkérte őket, hogy induljanak képviselő-jelöltként az önkormányzati választásokon. Hozzátette: 19 civil szervezet már januárban felkereste azzal, hogy szeretnék folytatni a közös munkát.
Ezért is jelenhetett meg olyan hír, hogy költségvetésileg támogatott civilek támogatják Bús Balázst. Azonban látni kell azt, hogy Óbuda-Békásmegyeren szinte nincs olyan civil szervezet, amelyet az önkormányzat ne támogatna. Ezen felül az önkormányzat Civil Házat, civil irodát működtet, közösségi tervezéseket bonyolít le civilek bevonásával, valamint a ’Közel az emberekhez’ elnevezésű sorozat keretén belül az önkormányzat a kerületben élők véleményét kívánja megismerni.
A polgármester elmondta azt is: összességében örül annak, hogy a sajtó felhívta a figyelmet az óbudai civilekre, amelyek tevékenységét ezáltal jobban megismerhetik a kerületiek is, majd megkérte a megjelent civil képviselő-jelölteket - Sinkó Andrea olimpikont, az Óbudai Wellness és Diáksport Egyesület elnökét, Dr. Varga Józsefet, az Elveszett Állatok Alapítvány elnökét, valamint Gyepes Ádámot, a Római Sportegyesület társvezetőjét -, hogy mutassák be szervezeteik példaértékű tevékenységét.


1 csatolt kép Bús Balázs polgármester
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.