BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2019. november 7., csütörtök 15:32

Átadták a Csata utcai nemzetközi versenyekre is alkalmas sportcsarnokot
2019. november 7-én dr. Tóth József a kerület polgármestere ünnepélyesen adta át a teljesen megújult Csata utcai sportcsarnokot. Az eseményt a Csata DSE 11 éves korosztály sportolói látványos kosárbemutatója kísérte.
 
„Bár már iskolakezdéstől, tehát szeptembertől használják a tanulók és a sportolók a teljes körűen korszerűsített csarnokot, vártunk az átadással, nem akartuk kampánycélra használni” – mondta Tóth József az átadóünnepségen. Hozzátette: a beruházásra 767,6 millió forintot fordított az önkormányzat, s több ütemben valósult meg 2018 júniusától. Megújult az épület homlokzata, korszerűsítették a tornatermet, az öltözőket, a kiszolgáló tereket, lecserélték a gépészeti és az elektromos rendszereket is. A felújítás során az új padlószerkezet megtámasztására a csarnokban 96, a kiszolgáló területen 78 cölöpöt fúrtak le a teherbíró talajig csaknem 6 méter mélyen. A sportcsarnokban délelőttönként a Csata Utcai Általános Iskola tanulóinak testnevelésóráit tartották. A diákok az iskolaépület elhagyása nélkül juthatnak át a sportcsarnokba. Délutánonként az évtizedek óta sikeresen működő Csata DSE kosárlabda csapatának edzéseit tartják itt, hétvégenként kosárlabda mérkőzések zajlanak. A többi időben külsős bérlők is igénybe vehetik a termet.

A Csata utcai sportcsarnok átadásakor Dr. Tóth József polgármester azzal kezdte a beszédét: „Dinamikusan fejlődik a XIII. kerület építészeti kultúrája is, ami látszik a lakás- és az intézmények építésén, modernizálásán. Az önkormányzatnál az integrált településmenedzsment elvét és gyakorlatát tartjuk fontosnak, ennek az összetett gondolkodásnak és tervezésnek a lényege az építészeti, a humán kulturális és az infrastrukturális fejlesztések összhangba hozása. A szabadidő hasznos és élményszerű eltöltése kapcsán is arra figyelünk, hogy ennek az összhangnak a feltételeit megteremtsük. Ezt tükrözi a teljes körűen felújított Csata utcai Sportcsarnok is.”

Dr. Tóth József felelevenítette: a Csata utcai sportcsarnok 1995-ben épült. Ő éppen egy évvel korábban lett polgármester a kerületben, amikor is szembesült azzal, hogy a sportcsarnok építése elakadt. Ez volt az egyik első döntése az általa vezetett önkormányzatnak, hogy a létesítmény 1995-re felépüljön. Húsz év múlva, 2015-ben lecserélték rajta a tetőszigetelést, 2016-ban pedig megépítette az önkormányzat a Csata Utcai Általános Iskolához kapcsolódó átjáróhidat. De a további szerkezeti károsodások miatt teljes körűen – funkcionálisan és műszakilag is – korszerűsíteni kellett most a sportcsarnokot, amely több funkciót is ellát.
Arra is kitért a polgármester, hogy a termet kiváló minőségű sportparketta burkolattal látták el, az első emeleten négy korszerű csapatöltöző létesült, a második emeleten bírói öltözőket, klubszobát és a gépészeti helyiséget alakítottak ki. A kosárlabda bajnoki mérkőzések megtartásához – a Kosárlabda Szövetség előírásainak megfelelően – elkülönített sportolói és nézői bejárat készült. Az épület homlokzata is megújult.

A rendkívül sikeres Csata DSE
A Csata DSE vezető edzője, Tursicsné Iván Krisztina a kezdetektől, 1995-től dolgozik a „Csatában”. Még testnevelőként hívta oda az iskola akkori igazgatója, aki kosárlabdaéletet álmodott az új csarnok falai közé. A következő évben a Csata lett az Országos Diákolimpia győztese, és az Országos Serdülő Kupa győztese is.
2000-től Tursics Sándor – aki akkor visszalépett a profi kosárlabdavilágtól – és felesége közösen nevelték a kosaras utánpótlást. Mind klub-, mind válogatott szinten futószalagon szállították a hazai és nemzetközi sikereket. Azóta számos nagyszerű edző kapcsolódott be a sportnevelésbe.

A 2016/2017-es szezonban a magyar női utánpótlás kosárlabdázás legsikeresebb egyesületeként zárta a bajnoki évet a Csata DSE. A 2017/2018-as szezonban először indultak el a felnőtt NBI/B-s bajnokságban, és megnyerték azt. Ezzel kivívták az NBI/A csoportos bajnokságban való indulás jogát. Tavaly újoncként a felnőtt magyar bajnokságban a 8. helyet szerezték meg. Továbbra is az a céljuk, hogy a kosárlabdát a lehető legnagyobb területen vigyék helybe a kisiskolások számára, mindemellett fontos a sportág népszerűsítése, a megjelenő közönség (szülők, nagyszülők, hozzátartozók, családtagok, barátok) kulturált szórakoztatása, az egészséges életmódra és a mozgás szeretetére nevelés is. Az előkészítő csoportok feladata a kosárlabda megszerettetésén túl a tehetséges gyerekek kiválasztása. A csoportoknak saját rendszert alakítottak ki a versenyeztetésére „Legyél Te is Kosaras” elnevezéssel. A program hetedik éve működik az önkormányzat támogatásával.


1 csatolt kép csata
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.