GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2019. december 6., péntek 13:50

Megyei településeink közlekedésbiztonsága fontos kérdés
Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a balesetek száma Kisbér-Ászár-Mezőörs-Pér településeken, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés pénteki ülésén megbízta Németh Zoltán elnököt, hogy a tranzitforgalom elterelésére vonatkozó kezdeményezést továbbítsa a közlekedési szaktárca és más, érintett szervezet felé.

A megyénk és Szamara megye között október 30-án megkötött együttműködési megállapodásról Németh Zoltán elmondta, Győr-Moson-Sopron megyének komoly sikere, hogy az együttműködési megállapodás aláírása ilyen magas szintű részvétellel valósulhatott meg. „A megállapodás tartalommal való megtöltésén folyamatosan dolgozunk. Több megyei vállalkozó érdeklődik az orosz piac iránt, az oroszokat pedig elsősorban a mezőgazdaság és a turizmus érdekli, de az ipar a kultúra és a sport területén is vannak kapcsolódási pontok”- fűzte hozzá a megye elnöke.

A közgyűlés megtárgyalta az ászári, a mezőörsi és a péri Önkormányzat, valamint a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány, a mezőörsi Római Katolikus Egyházközség, a Mezőörsi Református Egyházközség és az Újvári János Református Szeretetotthon képviselőinek azon kezdeményezését, hogy a megyei önkormányzat is tegyen intézkedéseket a 81. számú főút ezen településeit érintő szakaszán áthaladó tranzit kamionforgalmat tereljék az autópályára. Indítványuk indoklása szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt a balesetek száma, több köz- és lakóépület falai is súlyosan károsodnak. Emellett az intézkedéssel a közlekedésbiztonság növelhető, a környezetterhelés pedig csökkenthető volna Kisbér-Ászár-Mezőörs-Pér településeken.
A közgyűlés egyhangúan felhatalmazta Németh Zoltánt, hogy a kezdeményezést továbbítsa a közlekedési szaktárca és más, érintett szervezet felé, sürgetve a javasolt forgalmi rend módosításához szükséges vizsgálatok és előkészületek mielőbbi megkezdését.

A közgyűlés közmeghallgatásán a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület arról számolt be, hogy a fenntartásában üzemelő tanodák az elmúlt évben összesen 3 tábort, 12 kirándulást szervezett. Jakus László, az egyesület elnöke az egyes tanodákról röviden szólva ismertette, a gyömörei intézmény munkája az idei évben miniszteri elismerésben részesült. A Győrszemerén működő tanoda fenntartását 2019-től vette át az egyesület, s egy médiaklub is alakult ott, ami a Mária Rádiónak szállít a település és a tanoda életéről szóló műsorokat.
„Az egyesület célja, hogy mindenkit megszólítsunk, hogy ismerjék meg a roma kultúrát, rendezvényeink, valamint közösség- és szemléletformáló eseményeink, foglalkozásaink központjában is ez áll”- tette hozzá Jakus László. Németh Zoltán kiemelte, a megyei önkormányzat a roma kulturális egyesülettel régóta eredményesen működik együtt a felzárkózási és esélyteremtési programokban.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.