AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. december 10., kedd 20:41

Halimburger a szociális street food programon
A sérültek is tudnak adni az egészségeseknek, tudnak és szeretnek finomat főzni, azt szeretettel adni, győződhettek meg róla a december 10-én az Agorán tartott szociális street food rendezvényen az érdeklődők. Ekkor mutatta be a Molnár Gábor Műhely Alapítvány az első szakácskönyvét, amelyet a sérültek által főzött ételekből kerültek receptek. Az alapítvány értelmi fogyatékossággal élő, gondozottjai márciustól dolgoztak a szakácskönyvön, amely 10 menüsort, levest, főételt és desszertet tartalmaz. A könyv annyiban különbözik a már piacon levőktől, hogy egyszerűbb a nyelvezete, az elején fotókkal is bemutatja a főzéshez használt eszközöket, a mértékegységeket részletesen leírja, valamint a bevásárlást és a főzés folyamatát is fotókkal illusztrálja. A sérültek közül sokan élnek egyedül vagy párkapcsolatban úgy, hogy háztartást vezetnek. Számukra és sorstársaiknak ez a könyv hatalmas segítség, de azok is haszonnal forgathatják, akik még idegenkednek a konyhától. Lovas Irén intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az ellátottak minden ételt megfőztek, a könyvbe csak kipróbált és bevált recept került. Az ételek között vannak a rohanós hétköznapokban egyszerűen és gyorsan elkészíthető fogások, ünnepnapokon is tálalhatók, valamint húsmentes a táplálékallergiások számára is fogyasztható. A keddi rendezvényre is már napokkal korábban készültek. Hétfőn megfőzték a sütőtökkrém és a paradicsom levest, azt a kitelepüléskor nem tudták volna elkészíteni. Helyben készült viszont a hot-dog és a halimburger. A készítésbe és a felszolgálásba a sérültek is bekapcsolódtak. A halimburger a szomszédos falu, Halimba egyik vendéglátós vállalkozójának a hamburgerhez hasonló étele. A buciban van salátalevél, házi készítésű csalamádé, ketchup, pirított hagyma, csirkemell, tartja vagy kolbász. A téren az alapítvány dolgozóinak és gondozottjainak hozzátartozóin kívül is sok érdeklődő volt jelen, és hívták a város szociális intézményeinek az ellátottait is! Pillanatok alatt hosszú sorok álltak az asztalok előtt. A vendéglátók szorgoskodtak, a vendégek türelmesen vártak a sorukra. Egyik gondozott családjától megtudtuk, a szakácskönyv készítése óta, a lányuk otthon is sokat főz önállóan, a bonyolultabb ételeknél pedig segít. Ha együtt mennek vásárolni érdeklődik az alapanyagok iránt, kérdezi, miből mit lehet készíteni. Nyitottabb, érdeklődőbb lett. Büszke arra, hogy ő egy szakácskönyvben szerepel. A lépcsőházban már mindenkinek el is újságolta. A délutánt a szervezők játékkal színesítették. Az érdeklődőknek az alapítvánnyal és a Hangadók zenekarral kapcsolatos kérdésekre kellett helyesen válaszolniuk ajándékokért. A délután folyamán 500 adag étel fogyott el. A rendezvény a TOP-7.1.1-16-H-070-5 pályázat támogatásából valósult meg. 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.