BUDAPEST FŐVÁROS VI. kerület - Terézváros Önkormányzata
2019. december 12., csütörtök 14:50

Terézváros szigorított a szálláskiadás adóztatásán
A terézvárosiak nyugalma, a túlzsúfoltság csökkentése, valamint a lakhatási válság mérséklése érdekében a terézvárosi képviselő-testület mai ülésén szigorított a szálláskiadáshoz kapcsolódó adófizetésen. Az adóemelés egyaránt érinti az üzleteket, a szállodákat és a rövid távú lakáskiadókat, azaz az Airbnb-t is.

Terézvárosban minden 15. lakást Airbnb-n adnak ki, és a tulajdonosok közül sokan nem egy, hanem több lakást adnak bérbe. A kerületben jelenleg is 27 hotel épül. Kőkemény üzletről van szó, amelynek haszna a tulajdonosokhoz áramlik, a költsége és következménye (zaj, parkolás, takarítás) pedig a kerületet, az itt élőket terheli. A leggazdagabbak óriási hasznot húznak a lakáskiadásból, miközben egy ápolói, pedagógusi fizetésből már egy szobát sem lehet bérelni a folyamatosan emelkedő árak miatt. Lakhatási válság van, és a kerület magára van utalva abban, hogy enyhítse a lakáspiac szabályozatlanságát.

A törvényi szabályozás hiánya kényszerítette Terézvárost is abba, hogy lépjen, és saját kerülethatárain belül megpróbálja korlátozni az üzletágat. A kerületben a jelenlegi szabály az, hogy a szállásadóknak parkolóhelyet kell biztosítaniuk vendégeiknek, s ha ezt nem tudják megtenni, pénzben megváltják a parkolóhelyet az önkormányzatnál. Egy parkolóhely létrehozásának a harmadát fizeti csak jelenleg ily módon egy szállásadó. A megváltás összegét emelte most föl az önkormányzat a korábbi 1,2 - 1,5 millió forintról üzletegységtől és elhelyezkedéstől függően 2,8 – 5,6 millió forint közötti összegre. A befolyó összeg az itt lakók életkörülményinek javítását, a parkolási káosz mérséklését és egy zöldebb Terézváros kialakítását szolgálja majd. Az új szabályozás 2020. január 1-től lép életbe.

Az adóemeléshez kapcsolódóan az önkormányzat szigorít a szállások ellenőrzésén is.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.