AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. január 12., vasárnap 16:09

Böllérreggeli májjal, pacallal
A malac perzselés után lehúzott körméből itták a házi gyümölcspálinkát az ajkarendeki közösségi disznóölésen segítők. Az Ajkarendekért Egyesület az idén január 11-én, szombaton tartotta a hagyományos, sokak által várt programot. Töltl János, a Regenbogen művelődési ház ház vezetőjétől megtudtuk, a 180 kilós állatot egy helyi gazdától vásárolták, aki ott helyben le is vágta azt. A disznót a művelődési házba szállították, majd a 25 fős önkéntes, jól összeszokott brigád  elkezdte a munkát. Többen jöttek a faluból kisgyermekekkel, akik most először nézhették végig, hogyan lesz a disznó húsából hurka és kolbász. A munka reggel negyed nyolc körül kezdődött, három asztalon darabolták a húst, készítették az üstöket. A konyhában Pék Suzi már készítette a helyi sajátosságot, a böllérreggelit. Kérésünkre a receptet is elárulta. Hagyma dinsztelve, paprika, paradicsom, majd darabokra vágott hús, amint a pörkölt elkészült, tesz bele májat majd a végén velőt. Ízletes, kiadós és hamar el is készül. Töltl Jánostól megtudtuk, hurkát és kolbászt is töltenek, valamint 10 kiló szalámi is készül, amit a közösségi rendezvényeken fogyasztanak el. A kocsonyahúst lesózták, majd a farsangi bálra, február 15-re főzik meg a kocsonyát. Este hat órakor egy másik hagyományőrző program, a sautanz kezdődött a művelődesi házban. A sváb településeken szokás volt, hogy a falubeliek bohócruhába öltözve a disznóvágás estéjén felkeresték a háziakat, énekeltek, mókáztak, majd a háziak megvendégelték őket a disznótorosból. Ma már a bohócruha elmaradt, a toros káposzta, a hurka, a kolbász, a sült hús elfogyasztása után a közös éneklés még szokás.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.