BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. január 22., szerda 10:29

Panaszmentesen üzemel az orvosi ügyelet Békésen
Kiegyensúlyozottan látja el működési feladatait az Alföld Ambulance Kft., állapította meg Békés Város Képviselő-testülete legutóbbi soros ülésén. Megnyugtató a város vezetése számára, hogy az ügyelet az előírásoknak megfelelve, gazdaságosan, magas színvonalon végzi munkáját a lakosság szolgálatában.


Az Alföld Ambulance Kft. végzi az orvosi ügyelet ellátását Békésen 2014 óta tizenkét orvos alkalmazásával. A békési orvosi ügyelet vegyes ügyeleti rendszer, hétvégén igyekeznek olyan orvosokat alkalmazni, akiknek napi rutinjuk van a felnőttek és a gyermekek ellátásában egyaránt. Jelenleg a Központi Orvosi Ügyelet Békés, Murony, Tarhos és Bélmegyer településeken látja el feladatait. Kovács Ferenc, ügyvezető tájékoztatta Békés Város Képviselő-testületét az ügyeletet ellátó kft. működéséről, beszámolójából kiderült, hogy a település lakosságszámának minimális csökkenése ellenére az ügyelet átlagos forgalma növekvő tendenciát mutat, a bejelentések mintegy egyötöde az ellátási területen kívülről érkezik. Az ötéves működés alatt mintegy 32 000 betegellátás történt, Békés megye legforgalmasabb ügyeleteként működik, mindemellett az ügyeleti szolgáltatással kapcsolatosan mindösszesen egy panasz érkezett, mely kivizsgálás során nem volt jogos. A kft. a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök tekintetében a minimálisan előírtnál jóval nagyobb mennyiséget biztosít az ügyeleti munkához, melyet csak indokolt esetben használ fel. Az ügyeletet ellátó orvosok a békési önkormányzat tulajdonában lévő gépjárművel jutnak el a bejelentések helyszínére. 

Az ügyvezető beszámolójában nagy hangsúlyt kapott az a tény, hogy a kft. kiváló együttműködést ápol az Országos Mentőszolgálattal, az ellátási területen élő lakosság biztonságát erősíti, hogy előfordult súlyos vagy kritikus állapotú beteghez párhuzamosan indította egységeit a két szolgáltató. Az indokolatlan riasztások tendenciája még mindig nagyon magasnak mondható, a lakosok több esetben inkább az ügyeletet riasztják, minthogy felkeressék az adott település szakrendelőjét, ezzel hatványozódik az indokolt, gyors ellátását igénylő eseteknél a késedelmes ellátás veszélye. 

Kálmán Tibor polgármester elismerően szólt az ügyelet munkájáról, és kiemelte, kiváló az együttműködés az Alföld Ambulance Kft.-vel, a magas színvonalú ellátás a lakosok megelégedésére szolgál. Azonban a lakosok részéről fokozottabb mérlegelést kér annak érdekében, hogy tényleg csak indokolt esetben hívják az ügyeletet, egyéb esetekben a szakrendelők ellátásait vegyék igénybe.   


Fotó: GA-Pix Foto


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.