KADARKÚT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. január 24., péntek 09:34

Térségi összefogás a Zselicben
Sikeresnek könyvelheti el kétéves együttműködését Kadarkút, Csököly, Rinyakovácsi Szilvásszentmárton és Zselickislak önkormányzata, valamint a SZOLTIVA Tanácsadó Szociális Szövetkezet, akik  több mint 247 millió forintos pályázati forrás segítségével a humán közszolgáltatások minőségi javítását tűzték ki célul. Programjuk az Európai Szociális Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat támogatásával valósult meg.
- A „Térségi összefogás a Zselicben a humán kapacitások fejlesztésére” című pályázat révén egyrészt a térségben dolgozó szakemberek (óvónők, tanítók, tanárok, művelődési és egészségügyi dolgozók, valamint szociális szakemberek) számára biztosítottunk lehetőséget szakmai tudásuk gyarapítására, másrészt a lakosság ismeretszerzését próbáltuk segíteni – számolt be az e hónapban záruló projektről Karsai József, a konzorciumvezető Kadarkút város polgármestere.
A tájékoztatóból kiderült, hogy a 2 év alatt csaknem négyszáz tanúsítványt szereztek a programban résztvevő humán szakemberek. A képzések témái között szerepelt az esélyegyenlőség, az ifjúságsegítés, a szenvedélybetegekkel való foglalkozás, valamint a mediáció fontossága is. A településeket ellátó alapszolgáltatási központok több mint 40 dolgozójának szakmai workshopokat és eset-megbeszéléseket tartottak. A kadarkúti és csökölyi gyermekintézmények óvodapedagógusainak olyan speciális képzéseket kínáltak, ahol a mozgásfejlesztés sajátosságairól, a kreatív élménypedagógiáról, a hagyományápolásról és a gyermeknevelés során fellépő konfliktusok kezeléséről szereztek új ismereteket. A lakosságnak ajánlott témák között is fontos  szerepet kapott gyermeknevelés, ezen belül a speciális nevelési igényű, a fogyatékos, a beilleszkedési zavaros gyerekek nevelése és gondozása. A kicsik egészségtudatos gondolkodásának fejlesztését a 28 alkalommal megtartott egészségnap rendezése szolgálta.
A program sajátossága, hogy kiemelt figyelmet szentelnek a hátrányos helyzetű fiataloknak. Az öt település ifjabb lakosainak számos személyiség- és szemléletformáló előadást, tábort és klubot szerveztek,  különösen népszerű volt a mindennapi pénzügyek témája, az online bankolás, a hitelfelvétel és a családi költségvetés összeállítása. A családok számára nagy segítséget jelentett a gyermekfelügyelet megszervezése arra az időre, amikor a szülők a program képzésein vettek részt. A tanulók körében nagy sikert aratott az ösztöndíjprogram, amely keretében több mint ötmillió forintot osztottak ki  a szociálisan rászoruló, jó tanulmányi eredménnyel rendelkező diákok számára. Az ösztöndíj településenként változó mértékű, 8 ezer és 100 ezer forint között volt. Kadarkúton 100, Csökölyben 135, Rinyakovácsiban 34, Zselickislakon 16, Szilvásszentmártonban pedig 5 tanuló részesült különböző összegű ösztöndíjban.  A kistelepülési létből eredő hátrányok leküzdését szolgálták azok a csoportos kirándulások, amelyek segítségével  vágyott helyekre vitték el a gyerekeket: így jutottak el színházba, úszásoktatásra, lovaglásra, de a Balatonhoz, a Katica tanyára, a kaszói Lombkorona Tanösvényre, a szennai falumúzeumba és a pécsi állatkertbe is.
A “Térségi összefogás a Zselicben a humán kapacitások fejlesztésére” című, EFOP-3.9.2-16-2017-00043 azonosító számú projekt az Európai Unió és a magyar költségvetés 247 911 567 Ft-os támogatásával valósul meg.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.