AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. január 30., csütörtök 21:53

Az év tűzoltói a mieink
A katasztrófavédelem érdekében végzett kiemelkedő szakmai  tevékenysége elismeréseként az Év hivatásos tűzoltóparancsnoksága 2019. címet adományozta az Ajka hivatásos tűzoltóparancsnokság állománya részére dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, tűzoltósági főtanácsos főigazgató január 28-án Budapesten. 
Az elismerést felterjesztés alapján kapja az állomány, amelyiket a megyében és országosan is a legjobbnak tartanak a 105 parancsnokság közül. Számokban így néz ki a 2019-es év, történt a parancsnoksághoz tartozó 39 településen 154 tűzeset és 161 műszaki mentés. A laktanya, amelyben tartózkodnak, építése 1986-ban kezdődött. A létszám jelenleg 60 fő, amely elegendő a biztonságos szolgálathoz. A legidősebb tűzoltó 58 éves, a legfiatalabb a huszas évei elején jár. A többség középkorú. Az ajkai parancsnoksághoz tartozó települések közül hatban, Devecserben, Somlóvásárhelyen, Karakószörcsökön, Csabrendeken, Nyirádon és Taliándörögdön működik önkéntes tűzoltó egyesület, akik tevékenységükhöz minden segítséget megkapnak a hivatásosaktól. Mi az, ami miatt az ajkaiak lettek a legjobbak országosan? Kiből lesz ma tűzoltó? Erre kerestük a választ Bárány Gábor alezredessel. Sok kisfiú álmodozik, mint József Attila megírta, tűzoltó leszel vagy katona. A döntést már jóval később hozza meg, aki csatlakozni akar az állományhoz. A felvételhez szükséges a középiskolai tanulmány, ami lehet érettségi vagy bármilyen szakmai bizonyítvány. A jelentkezőnek először a fizikai alkalmassági vizsgán kell megfelelnie, azt követően mehet az orvosi vizsgálatra, majd ha ott is mindent rendben találtak, a pszichológiaira. Utána következik a képzés. Akinek az is sikerült, felöltheti az egyenruhát. A tűzoltók 24-48 órás beosztásban vannak, reggel 7 órától másnap reggel 7.15-ig tart a munkanap, amit 48 óra pihenőidő követ. Ez a családosoknál a társ napjának a szervezésére is kihat, ugyanis ezen a napon neki kell mennie a gyermekért, vagy a háztartást egyedül ellátnia. Szabadnapján van, aki eredeti szakmájában vállal feladatot, de tapasztalat az, hogy a családosok inkább szeretteikkel együtt töltik az időt. A munkahelyen töltött idő reggel eligazítással kezdődik. Utána, ha nincs riasztás, oktatással, a laktanya és az eszközök javításával, újításával, gyakorlattal telik az idő. A gondolataikban ott van az, hogy bármikor riaszthatják őket, és akkor 2 percen belül el kell hagyni a laktanyát. A szirénázva vonulás veszélyeket is rejt magában. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a többi közlekedő lemondott-e az elsöbbségéről, lehúzódott-e, a járdáról egy kisgyermek vagy gyalogos nem lép-e a kocsi elé. Amíg a helyszínre érkeznek a hiradóstól igyekeznek minél több információt begyűjteni, hogy fejben már eldönthessék, mit és hogyan tesznek. Ezért fontos a folyamatos gyakorlás és a pontosság. A helyszínen, amikor ég az épület vagy a mentő várja, hogy a súlyos sérültet kiszabadítsák a roncsok közül, minden másodperc számít, azonnal meg kell találni minden szükséges eszközt. A tűzoltók munkája a folyamatos veszélyről szól, ezért fontos, hogy összeszokott, egymást segítő csapatként dolgozzanak. 
- Mi nem munkának, hanem hivatásnak tartjuk mindezt - tette hozzá Bárány Gábor. - Mi nem a munkahelyünkre jövünk be, hanem a második otthonunkba érkezünk szolgálatba, barátok, bajtársak közé. Megértjük és tiszteljük egymást, jó a hangulat. Tudjuk, bármikor bárki bajba kerül számíthat a többiek segítségére. Ezt csak így lehet eredményesen csinálni. Emberéletek függnek attól, mi hogyan tudunk együtt dolgozni. Aki ezt a pályát választja, mindenkiben fellelhető ez az érzés. És ez az, ami a pályán tart bennünket. Az, hogy jó szolgálatba jönni. Nálunk főnöknek lenni is más, mint egy másik munkahelyen. Fontos, hogy a társai bízzanak benne, valóban ő legyen a legnagyobb tudású, és tudja motiválni a többieket, tudjon bánni az emberekkel. Nem játszhatja a főnököt, mert egy vészhelyzetben a többiekre van utalva. A csapatmunka itt valóban gyakran élet-halál kérdése. Mi teszi vonzóvá ezt a hivatást? Mindenkinél más. Nálam a társadalmi megbecsültség. A társadalom felnéz a tűzoltókra, és ez jó érzés A középiskola befejezését követően kerestem az utamat, amikor egy rokonom javasolta, jöjjek tűzoltónak. Megtetszett, már a 20. évemet töltött. Azóta a tűzvédelmi műszaki főiskolát is elvégeztem. Az állományon belül van lehetőség a szakmai fejlődésre, tanulásra, ha valaki vállalja.  Az önkéntes tűzoltók sokat segítenek, ha az adott településről káreseményről kapunk bejelentést, felvesszük velük a kapcsolatot és sok használható információt kapunk már útközben. Tiszteljük azokat az embereket, akik ellenszolgáltatás nélkül, szabad idejükben végzik ezt a tevékenységet. Oktatással segítjük a munkájukat. 
Ajkán és a térségben a klímaváltozás miatt egyre több a szél vagy a hirtelen lezúduló csapadék okozta károk elhárítása. Káresemény észlelésekor a 112 központi segélyhívó számon kell megtenni a bejelentést, ahonnan az ügyeletes küldi a helyszínre a segítséget. A bejelentések száma egy nagyobb esőzést követően megnő. A központban döntik el, milyen sorrendben küldik ki az egységet. Ha emberélet van veszélyben, az természetesen nem tűr halasztást. Ha jelzik, hogy végeztek a helyszínen, utána kapják meg a következő címet. A térségben a rosszindulatú hívás nem jellemző, a lakosok felelősen gondolkodnak. Vonuláskor sem akadályozzák a haladásukat, hiszen tudják, lehet hogy életet menteni sietnek. 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.