BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. március 20., péntek 12:12

Sajtóközlemény - Kálmán Tibor polgármester - 2020. március 20.
Kitartást és folyamatos odafigyelést igényel a koronavírussal szembeni védekezés, amely egyelőre beláthatatlan ideig fog fennállni. Békés város lakossága érdekében az Önkormányzat széles körű tájékoztatást próbál nyújtani napról-napra. A legfrissebb változásokat, információkat az alábbiakban összegezzük.   

A koronavírussal kapcsolatos járványügyi megelőzés részeként a fogászati alapellátás szünetel, azonban sürgősségi esetekben van hova fordulni. Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a jövő héten a békési fogászat napi két órában - bizonyos napokon délelőtt, egyes napokon délután - tudja ellátni a sürgős, halaszthatatlan fogászati problémákkal érkező betegeket a Vásárszél u. 2. szám alatti rendelőben. Az aktuális rendelési időt a bekesvaros.hu, a bekesmatrix.hu oldalakon és a város Facebook oldalán is megtalálják.  Kérjük, hogy csak a legsürgősebb esetben keressék fel a fogászatot.   

A mai naptól a Békési Uszoda és a Gyógyfürdő a vendégek fogadását ideiglenesen felfüggeszti, ezzel egyidejűleg a reumatológiai szakrendelésen Dr. Dombi Attila és Dr. Nyeste Mónika reumatológusok szakrendelései szünetelnek március 31-ig. Dr. Urbancsok Judit reumatológus szakrendelése a Rendelőintézet I. számú Belgyógyászatában érhető el, ahol a sürgősen ellátásra szorulókat látják el előzetes telefonos egyeztetés alapján március 23-án, hétfőn és március 25-én, szerdán 9.00-12.00 óra között.   

Az uszoda a zárva tartási idő alatt a leállásokkal járó karbantartási munkálatokra koncentrál, és felkészül az újra nyitásra. A bérletek felhasználhatósági idejét meghosszabbítják, a kiírt és kifizetett, de fel nem használt kezelések térítési díját visszafizetik, illetve arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az újra indulás után, lejárati időn belül (maximum 56 nap a terápia megkezdésétől számítva) a kezeléseket igénybe vehessék betegeink. Ezzel kapcsolatos igényeikkel keressék a Gyógyászati Központot telefonon a 66/886-133 telefonszámon.   

Folyamatosan kapjuk lakosainktól a bejelentéseket olyan személyekről, akik segítségre szorulnak. Nagyon köszönjük, hogy figyelemmel vannak egymás iránt, a beérkező jelzésekre azonnal reagálunk, senki nem marad ellátás nélkül. Olyan bejelentések is érkeznek, amelyben önkéntes munkájukat ajánlják fel a lakosok.    

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17. napjától a Magyarország területén működő összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményre, gyermekjóléti alapellátás keretében működő családok átmeneti otthonára és gyermekek átmeneti otthonára, gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményekre és javító intézményekre kiterjesztette a látogatási tilalmat és az intézményekből kijárási tilalmat rendelt el. Mindezeken felül - az éjjeli menedékhely kivételével - azonnali felvételi zárlatot rendelt el a Magyarországon működő, összes szakosított ellátást végző intézmények vonatkozásában.   

A 48/2020 (III.19.) kormányrendelet szerint veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján. Ezt a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja.
A  veszélyhelyzet idején a  lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható. Termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető.  
A  veszélyhelyzet idején a  lakosság ellátása céljából a bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható. A bejelentés és nyilvántartás nélkül végzett kereskedelmi tevékenység során kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható.
Ez könnyítés mind a kereskedők, mind a vásárlók részére. Ez alapján lehetőség van arra, sőt legjobb megoldás, ha a vásárlásokat, ételrendeléseket telefonon keresztül illetve kiszállítással, csomagküldéssel oldjuk meg.  

Az elkövetkező hétvége lehetőséget biztosít arra, hogy még inkább betartsuk a szabályokat. Határozottan kérem, hogy maradjunk otthonunkban, és nyomatékosítsuk ezt mások számára is. Még a mai napon - pénteken - intézzük el a legszükségesebb bevásárlásokat, beszerzéseket. Tartsuk a kapcsolatot, legfőképp telefonon és elektronikus úton azokkal, akik segítségre, ellátásra szorulnak. Ha szükséges a nevükben is kérjünk segítséget akár orvosi, akár szociális ügyekben. Hívják a Központi Orvosi Ügyeletet a +36 66 414-514-es számon, illetve a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ krízis számát: +36 20/619-7071.


Vigyázzunk magunkra, és egymásra!


Békés, 2020. március 20.

 

                                                                        Kálmán Tibor 
                                                             Békés város polgármestere 

 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.