BUDAPEST FŐVÁROS VI. kerület - Terézváros Önkormányzata
2020. április 16., csütörtök 15:04

Terézváros melléd áll – válságkezelő programot indít a VI. kerület
Szociális és gazdasági segítséget is nyújt az a válságkezelő program, amely a Terézvárosban élőket és dolgozókat segíti. A Terézváros melléd áll program azonnali segítséget kínál azoknak, akik a járvány következtében állásvesztésük, vagy a megváltozott piaci körülmények miatt krízishelyzetbe kerültek a VI. kerületben.
Bár a válság és a kormányzati megszorítások miatt az önkormányzat több milliárd forintos bevételkieséssel számol az idei évre, a kerületvezetés nem hagyja magára a bajbajutottakat.
Az önkormányzat bevezette az állásvesztési támogatást, amit azok a helyiek kaphatnak, akik a koronavírus-járvány következtében március 11. után veszítették el az állásukat. A támogatás összege havi 100 ezer forint, és három hónapig jár a jogosultaknak. Állásvesztési támogatást igényelhetnek azok a terézvárosi polgárok is, akik álláskeresési támogatást ugyan kapnak, de ennek összege nem éri el a havi 100 ezer forintot. Ebben az esetben az önkormányzat 100 ezer forintra egészíti ki a juttatást. Terézváros önkormányzata létrehozott egy krízistámogatást is, amit bajba jutott, alacsony jövedelmű családok és magánszemélyek vehetnek igénybe. Legfeljebb háromszor kérhető és összege nem haladhatja meg a 120 ezer forintot.
Az önkormányzat gondol azokra is, akik a jelenlegi helyzetben nem tudják az albérleti díjukat kifizetni. Ők mostantól bérletidíj-támogatást kérhetnek, melynek összege a bérleti díj fele, de legfeljebb 50 ezer forint lehet, és olyan alacsony jövedelemmel rendelkező kerületiek kérhetik, akik érvényes bérletidíj-szerződéssel rendelkeznek, és a vírus megjelenését követően vesztették el az állásukat. A támogatás célja a rászorulók megsegítése, ezért nem igényelhetik a támogatást azok, akik 150 ezer forintnál drágább albérletben élnek Terézvárosban.
A helyi egyéni vállalkozókat, mikro-, kis- és középvállalkozásokat a bérleti díjak átütemezésével segíti az önkormányzat a Terézváros melléd áll programban: a cégeknek április 1. és június 30. között nem kell bérleti díjat fizetniük az önkormányzatnak; azt június 30-tól tizenkét egyenlő részletben téríthetik meg, természetesen késedelmi kamat- és pótdíjmentesen. A későbbiekben még bérleti díj kedvezményről is dönthet az önkormányzat.
Soproni Tamás polgármester és a humán ügyekért felelős alpolgármester, Miyazaki Jun is úgy véli, hogy a válságkezelés itt nem áll meg.  A járványhelyzet alakulásától és a kormányzati döntésektől függően az önkormányzat készen áll arra, hogy szükség esetén újabb intézkedésekkel segítse a terézvárosiakat és a helyi vállalkozásokat.
A Terézváros melléd áll program szociális támogatásait hétfőtől (04.20) lehet igényelni.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.