BORDÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2020. április 18., szombat 07:28

Házhoz viszik a könyvtári könyvet, miközben megújul az épület a járvány ideje alatt
A veszélyhelyzet kihirdetését követően március 16-tól zárva tart a Bordányi Faluház és Könyvtár, nem fogadja látogatóit, olvasóit, nem dolgoznak a házban működő csoportok és közösségek sem. Az intézmény munkatársai azonban ezen időszak alatt is dolgoznak, részben a Faluházban, részben pedig otthonról.
Továbbra is kiemelt feladat a lakosság informálása, így a heti Bordányi Hírek előkészítése, szerkesztése, nyomtatása, mely a település több mint 1200 háztartásába eljut.
Az Arcanum Adatbázis Kiadó április közepéig nyilvánossá tette Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat és újság oldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. Ebben helytörténeti anyagok után kutattak otthoni munkavégzés keretében a kollégák, melyből egy digitális helytörténeti gyűjtemény készül.
Kidolgozásra került a könyvtár ideiglenes könyvszolgáltatása, mely lehetővé teszi a könyvtári dokumentumok kölcsönzését és házhozszállítását ezen átmeneti időszak alatt. Azon olvasóknak is szeretnének kedvezni, akik szívesen olvasnak számítógépen, laptopon vagy tableten. Összegyűjtöttek néhány nagyon jó és ingyenes e-könyvtári forrást: 
Az intézmény jelenleg futó pályázati programjait is át kellett gondolni. Elsőként a hobbi varró tanfolyam tudott tovább folytatódni online oktatás keretében. Azon programon résztvevők részére, akik nem rendelkeztek saját varrógéppel használatra adásba kerültek a pályázatban megvásárolt varrógépek. Az egyéb kiegészítőket, ollókat, cérnákat, tűket, mágneseket, valamint a meglévő anyagokat szintén szétosztottuk a résztvevők között. A Faluház közösségi oldalán a csoport számára létrehozott online csoportban az oktató, Kálmán Kamilla online bejelentkezések keretében osztja meg a tudnivalókat, itt lehet megbeszélni a tanultakat, de a feladott házi feladatokat is ebbe a csoportba kell pl. fotók formájában feltölteni.
Kétségkívül a leglátványosabb munka a színházteremben, illetve a házasságkötő díszteremben zajlott. Ezen termek parketta burkolata megérett a felújításra, ugyanis legutóbb közel 10 éve, 2010-ben végeztek felújítást ezekben a helyiségekben. A csiszolási, hézagtömítési, szegélyezési és lakkozási munkálatok révén több mint 300 négyzetméter parketta felület karbantartása, felújítása történt meg.
Tervben van még a házasságkötő terem falainak festése, illetve új függönyök beszerzése is, mely tovább erősítené a terem díszterem jellegét.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.