BUDAPEST FŐVÁROS XVIII. kerület - Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
2020. április 29., szerda 09:39

Biztonsági ügyeleti rendszert vezetünk be a XVIII. kerületi gyermekintézményekben
A koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetben Pestszentlőrinc-Pestszentimre a kezdetektől élen járt a védekezéssel kapcsolatos intézkedések meghozatalában. Az elsők között zártuk be a közművelődési intézményeket, a sportlétesítményeket, az óvodákat és a bölcsődéket, uszodáinkat és játszótereinket. Komolyan vettük a veszélyt és ennek megfelelően szigorú lépéseket tettünk.
Bár sokszor, sok helyről kaptuk a jelzéseket és sok helyen be is vezették ezt a gyakorlatot, egészen a jelenlegi pillanatig nem engedtük azt sem, hogy a kerületben ügyeletes óvodákban fogadják a gyermekeket.
Tettük mindezt abból a meggyőződésből, hogy a kerületben élők biztonságát, a járvány helyi terjedésének akadályozását, lassítását segíti, ha a gyermekek közötti érintkezést is a minimálisra szorítjuk vissza.
Az ügyeletes óvodák sajátossága, hogy „keverednek benne” a gyerekek és a pedagógusok, gondozók, hiszen a gyerek nem a saját csoportjába, nem a saját közösségébe, nem a saját gondozói felügyelete alá kerül.
A szigor úgy tűnik eredményes volt, hiszen a XVIII. kerületben budapesti számokhoz és a repülőtér közelsége miatti kitettség ellenére is, viszonylag kevés igazolt fertőzöttről tudunk.
Számunkra a kerületi családok, gyermekek és idősek biztonsága továbbra is a legfontosabb.
Nem értünk egyet a kormány legújabb intézkedésével, amelynek értelmében immár nekünk is kötelező ügyeletes óvodákat működtetnünk. Úgy véljük, ez nem szolgálja a kerületben élők érdekeit.
Szomorúan látjuk, hogy a kormány gazdasági megfontolásokból veszélynek teszi ki a XVIII. kerületieket.
Mulasztásos jogsértést azonban nem áll szándékunkban elkövetni, így kénytelenek vagyunk eleget tenni a kormány hibás döntésében foglaltaknak.
Azt gondoljuk azonban, hogy a lelkiismeretünk szerint csak olyan módon lehetséges a szigor enyhítése, ha ez a továbbiakban is a minimális veszélyt jelenti az érintettekre, közvetve az egész kerületre nézve.
Ennek érdekében BIZTONSÁGI ÜGYELETi rendszert vezetünk be Pestszentlőrinc-Pestszentimre óvodáiban és bölcsődéiben.
2020. május 4-től valamennyi óvodában és bölcsődében lehetővé tesszük a veszélyhelyzeti ügyeletet, amely az alábbi szigorú szabályok szerint működik majd:
·         minden intézményben minden csoportot megnyitunk
·         egy-egy csoportban maximum 5 gyermek lehet ügyeletben
·         minden gyermek a saját csoportjában, a saját csoporttársaival és gondozóival lehet
·         nem lehetnek összevont csoportok
·         az intézmények a normális ügymenetben érvényes nyitvatartási rendelet szerint fogadhatják a gyermekeket
·         csak azokat a gyermekeket fogadhatják az intézmények, akik megfelelnek a kormány rendeletében foglaltaknak és az intézmények biztonsági ügyeleti előírásainak
·         ezzel kapcsolatban a szülőknek büntetőjogi felelősségük tudatában írásban kell nyilatkozatot tenniük.

 

Mivel a magán és egyházi fenntartású intézményekre az önkormányzatnak nincs ráhatása, őket csak kérni tudjuk, hogy legfeljebb a fenti feltételekkel biztosítsák az ügyeleti rendszert.

 

Fontos hangsúlyoznunk, hogy bármilyen, a szigorítások kötelező enyhítéséből fakadó fertőzés, a járvány esetleges helyi kiszélesedése szándékaink ellen való, és a következményekért a kormányt, az Operatív Törzset és személyesen Orbán Viktort tesszük felelőssé.

 

Budapest, 2020. április 28.

 

Szaniszló Sándor
polgármester
Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre

1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény_biztonsági ügyelet
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.