DUNAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. május 14., csütörtök 14:44

DUNAKESZIN 2 ÚJ KÖZÉPISKOLA ÉPÜL - A szakmérnökök bemutatták az új középiskolák terveit
A Dunakeszi Polgármesteri Hivatalban 2020. május 12-én bemutatta a két új középiskola eddig elkészült koncepcióterveit az Incorso Kft. mérnök csapata. A meghallgatáson szakmérnökök ismertették a terveket, elhangzott sok fontos kérdés melyeket meg is válaszoltak.  Év végére lehetnek meg a végleges kiviteli tervek, ez után következik a kivitelező kiválasztása.   

Kivételes, történelmi jelentőségű lehetőség előtt áll városunk. Óriási lehetőséget kaptunk, Dunakeszi történetében talán az eddigi legnagyobb ilyen jellegű fejlesztés, melynek jelenleg az előkészítése folyik – hangsúlyozta Dióssi Csaba polgármester. Az előkészítést követően, várhatóan 2021-ben megtörténik a kivitelező feltételes kiválasztása. Ha megvan a beszerzés nyertese és a végleges összeg, ezt követően kerül sor egy újabb kormánydöntésre. A tervek szerint 2023 szeptemberében kezdődhet el a tanítás az új iskolákban. 
 
A gimnázium és a szakgimnázium Dunakeszi északi határán, a Klapka utcánál épülhet meg. A két új iskola közel 1500 diák oktatását látná el, 4 osztályos kéttannyelvű gimnázium, valamint informatikai, közgazdász, gépész és elektronikai szakirányokat indító 5 évfolyamos szakgimnázium épülne. Az iskolákhoz 2 saját tornacsarnok és 2 sportpályája, valamint egy új uszoda is épülne. A két épület közötti részben helyezkedne el a 450 fő részére kialakított étterem, amely akár városi rendezvények megtartására is alkalmas lesz, valamint a konyha, az épület tetején pedig zöldfelület kerülne kialakításra. Kötelező elem a teljes wifi lefedettség, továbbá az akadálymentesítés és a fedett kerékpártárolók is a tervek részét képezik.

A komplexum autóval három irányból is megközelíthető lesz, elsősorban egy újonnan megépülő északi összekötő útról, valamint a Klapka és Sólyom utca felől. Kerékpárral és helyi tömegközlekedéssel szintén három irányból, illetve a Dunakeszi Gyártelep vasútállomástól gyalogosan 10 perc sétával is eljuthatunk majd az iskolákhoz. Az építkezés során a munkagépek a városon kívüli összekötő útról közelíthetik majd meg a területet, ugyanis a városon belüli megközelítést nem engedélyeznék annak érdekében, hogy ne gátolják a forgalmat.  

Az épületeknek természetesen szigorú tűz-és balesetvédelmi szabályoknak kell megfelelniük, emellett a megújuló energiaforrásoknak 25% felettinek kell lennie. Tágas, fényes közösségi terek, tetőablakok és sok zöldfelület biztosítaná a diákok megfelelő komfortérzetét. Az építkezés során több mint 300 fát ültetnének, valamint a zaj és por felfogására az iskolák és a lakóövezet közé gyorsan növő fafajtákból 50 méter széles véderdősáv kerülne telepítésre, amelyet később tovább sűrítenének.

A középiskolák mellett, Magyarország Kormánya támogatja, hogy Művészetek Háza is tervezésre kerüljön városunkban, ami egy alapfokú művészeti iskola mellett 750 férőhelyes színház- és koncerttermet, tánc- és kamaratermet is magába foglal majd. 
 
Ha ez a gigantikus volumenű beruházás megvalósul és a két új középiskolával együtt megépül a Művészetek Háza is, akkor együtt olyan nagymértékű állami támogatás érkezik városunkba, mint a rendszerváltás óta összesen. Ezekkel a nagy beruházásokkal Dunakeszi a Dunakanyar meghatározó oktatási és kulturális színhelyévé válik – mondta Dióssi Csaba polgármester.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.