AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. május 29., péntek 14:33

Baráth Attila az év rendőre
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűn­ügyi osztályvezetője, Baráth Attila alezredes „az év rendőre” miniszteri díjat kapta bűnügyi kategóriában.
Az ajkai kötődésű szakember örül annak, hogy vannak olyan ügyeik, amelyeket gyorsan és hatékonyan tudtak megoldani, és olyanok is, amelyek nemcsak egy megyei rendőr-főkapitányság szokásos tevékenységén, de a jó nemzetközi együttműködéseik révén a határokon is túlnyúlnak.
– Olyan ügyek ezek, amelyek megoldásával egy-egy területen a nemzetközi bűnözést is le tudtuk fékezni. Ilyen volt például az a betöréses lopássorozat, amelyet műszaki áruházláncok sérelmére követtek el. Ez 2016-ban kezdődött, és kiderült, hogy egy román körről van szó, amelyhez Európa-szerte köthetők ilyen jellegű bűncselekmények. Ekkor hat állam bevonásával, végül három ország részvételével alakítottunk egy nemzetközi nyomozócsoportot, és ennek eredményeképpen 2018 márciusában elfogtuk az elkövetők egy részét. Aztán amikor 2019-ben Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon ismét megjelent ez a típusú bűnözői tevékenység, akkor az azóta is jó nemzetközi együttműködéssel és más szervek segítségével decemberben az M5-ös sztrádán, menekülés közben sikerült elfognunk az elkövetők másik csoportját is. Ennek eredményeképpen ezek a bűncselekmények egész Európából eltűntek. Hozzáteszem, az elfogás napján néhány óra alatt állt fel a nemzetközi és hazai nyomozókból álló csoport. Szerintem az összefogásban van az erő. 2016-ban már érződött, hogy a hatékonyabb munkavégzés érdekében szükség van a megyék közötti koordinációra, így a dunántúli megyék részvételével megalkottuk a D9 értekezletet, amely mára rendhagyóvá vált, illetve véleményem szerint az elsők között ismertük föl az országos koordináció erejét és jelentőségét. Vallom: mindennap úgy kell végezni a munkát, hogy az ember este elmondhassa: mindent megtett a siker érdekében. Szeretem a hivatásomat, részt veszek különféle nyomozásokkal kapcsolatos munkacsoportokban és új nyomozati módszerek kidolgozásában. Ez az elismerés a munka eredménye is. Kollégáimé és azoké, akik összehangoltan dolgoznak a sikerek érdekében.
 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.