BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2020. június 9., kedd 14:18

Újbuda polgármestere feljelentette a Kormányhivatalt
A hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tett feljelentést egyelőre ismeretlen tettes ellen adta be a polgármester a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Feljelentette a Kormányhivatalt XI. kerület Újbuda Önkormányzatának képviseletében dr. László Imre polgármester, miután a kerület nem kapta meg a járvány megelőzéséhez illetve leküzdéséhez szükséges, törvényben biztosított eszközöket, majd a hivatal azok számlával igazolt ellenértékét fizetési felszólítás ellenére sem fizette ki az Önkormányzatnak. A hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tett feljelentést egyelőre ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.
Újbuda a járvány kitörése óta több mint 130 millió forintot költött védekezésre, amelyből már több mint 88 millió forintot fordított maszkok, védőkesztyűk, fertőtlenítő szerek és különböző COVID tesztek beszerzésére. A kerület ebből látta el a szakrendelőkben és alapellátásban résztvevő orvosokat, a szociális ellátásban, óvodákban és bölcsődében dolgozókat, akik a járvány időszakában is dolgoztak, valamint az önkormányzat dolgozóit és az Idősek Házát is, amelyeket veszélyhelyzetben a kormánynak kellett volna.

Az 1997-ben megalkotott egészségügyi törvény alapján született  azt írja elő, hogy járvány esetén a Kormányhivatal feladata a gyógyításhoz szükséges eszközök biztosítása, ennek azonban nem tett eleget.
A gyanú szerint a Kormányhivatal azzal szegte meg hivatali kötelességét és követett el hivatali visszaélést, hogy a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről nem gondoskodott, majd az Önkormányzat jogilag és pénzügyi bizonylatokkal is alátámasztott beszerzéseit tartalmazó 2020. május 19-én kelt fizetési felszólításának sem tett eleget, Kormányhivatal részéről reakció azóta sem érkezett.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.