BUDAPEST FŐVÁROS XVII. kerület - Rákosmente Önkormányzata
2020. június 22., hétfő 17:15

Bokrétaavató ünnepség a rákoskerti Makovecz-templomban
A rákoskerti Mennybemenetel Templom a 2009. augusztus 23-i alapkőletétel, valamint a 2019-es munkálatok megkezdését követően mostanra érte el legmagasabb pontját, melyet június 22-én az épület régi hagyományok szerinti felavatásával köszöntött a városvezetés, a gyülekezet tagjai, a kivitelezésért felelős szervezetek, illetve a rákoskertiek közössége.
 
Dunai Mónika beszédében kiemelte, az építkezés jelentős állami és önkormányzati segítséggel 2019 tavaszán kezdődhetett meg. Az azóta eltelt időszakban végzett munkálatok mára a szerkezetkész állapotot tükrözik, tette hozzá Rákosmente országgyűlési képviselője, ennek megünneplésére, hagyományosan bokrétaünnepséget szokás tartani. Végezetül megköszönte a munkálatokban résztvevők lelkiismeretes munkáját.
 
Horváth Tamás Rákosmente polgármestere köszöntőjében emlékeztetett, talán azért kellett ezt a hosszú utat végigjárni, hogy bizonyítsa a közösség összetartó erejét. A mai bokrétaavató ünnepségen megtapasztalhatjuk ezt az egymást segítő hitet és erőt.
 
A templom 200 fő befogadására lesz alkalmas, a torony 37, a kupola 20 méter magas lesz. Jellegzetes motívumként jelennek meg a torony két oldalán megvalósuló épületszárnyak. A szárnyakkal díszített torony az iránytű jellegű Kálvin-csillaggal a menny felé szeretne utat mutatni, ezért a Mennybemenetel Templom nevet kapta az épület.
Mivel az építmény magaslaton áll, városképi jelentősége is kiemelkedő.
Megépülésével egyrészt teljesül a helyi polgárok sok évtizedes lelki igénye, másrészt Budapest és XVII. kerülete, Rákosmente gyarapodik egy idegenforgalmi szempontból is jelentős Makovecz-alkotással, a mester életműve pedig kiegészül az egyik utolsó hiányzó darabjával, a tervei alapján megvalósuló budapesti templommal.
A bokrétaavató rendezvényt megtisztelte jelenlétével Makovecz Imréné Szabó Mariann, a  és  magyar építész, a templom tervezőjének özvegye, valamint Makovecz Pál, a tervező fia és a Makovecz Alapítvány elnöke.


2 csatolt kép Horváth Tamás polgármester köszöntő gondolataiLátványkép
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.