MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. július 22., szerda 13:45

Miskolc bemutatta 2030-ig szóló turizmusfejlesztési stratégiáját
Elkészült Miskolc turizmusfejlesztési stratégiája, amely a következő 10 évre iránymutatásként szolgál minden helyi ágazati fejlesztés és szereplő számára. A stratégia célja, hogy Miskolc négy legfontosabb turisztikai attrakciója azonosan magas színvonalon várja a látogatókat; hogy egy erős Miskolc márkanév alatt jelenjen meg Miskolctapolca, a Diósgyőri vár, Miskolc-Lillafüred, valamint a belváros és a történelmi Avas. A szerzők és a szakemberek azt remélik, hogy a városban eddig is jelentős erővel bíró idegenforgalom a minőségi élménykínálat, az egyedülálló attrakciók és a jól szervezett menedzsment segítségével tovább erősödik majd a jövőben.
Ahogyan a stratégia is megállapítja: Miskolc pozíciója erős a hazai turisztikai piacon, mivel látogatóinak 80 százaléka belföldről, a maradék 20 százalék pedig környékbeli, országokból érkezik.
Miskolctapolca és a Diósgyári vár több tízmilliárdos fejlesztési szakaszon van túl, országos szinten jelentős attrakciók várják a látogatókat hamarosan.
Miskolc célja a következő tíz évben kettős: egyrészt a belvárost és történelmi Avast és Lillafüredet is hasonló fejlettségi szintre kell hozni, másrészt össze kell kötni a város négy különböző élményígérettel rendelkező városrészét. Cél, hogy a város négy legfontosabb turisztikai desztinációja azonosan magas színvonalon várja a látogatókat; hogy egy erős Miskolc márkanév alatt jelenjen meg Miskolctapolca, a Diósgyőri vár, Lillafüred, valamint a belváros és a történelmi Avas, amelyeket a látogatók több napos kirándulás során fedezhetnek fel.
A város konkrét turisztikai fejlesztési projektjeit – a stratégia részeként – a Herman Ottó Turisztikai Fejlesztési Program foglalja össze. A szakmai anyag elkészítésén szakértői csapat dolgozott bevonva a város turisztikai szereplőinek és vállalkozásainak széles körét.
A sajtótájékoztató mellett a „Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja” (TOP-6.8.2-15-MI1-2016-0001) projekt szervezésében, study tour keretében a résztvevők megismerhették Miskolc látványosságait, közöttük a Barlangfürdőről híres Miskolctapolcát, a történelmi Avas több mint 800 pincét számláló pincesorát és a romantikus hangulatú Lillafüred attrakcióit. Az újságírók személyesen is betekintést nyerhettek a már folyamatban lévő turisztikai fejlesztési projektekbe, így például a Miskolctapolcán épülő, Közép-Európa egyik legizgalmasabb élményfürdőjének a kivitelezési munkálataiba és az Északerdő Zrt. kisvasút-fejlesztési projektjébe, melynek eredményeként a Lillafüredi kisvasút és környezete újul meg.
A koronavírus járvány okozta hatásokra reagálva a stratégia céljaival összhangban Miskolc a közelmúltban a Paktum irodával együttműködve online turisztikai kampányt is indított Miskolc pont jó! néven, amelynek célja a város sokszínűségének bemutatása a belföldi turisták részére.
Miskolc turizmusfejlesztési stratégiája hamarosan Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése elé kerül, a képviselők javaslatai alapján nyeri el végső formáját.
Projekt megnevezése: TOP-6.8.2-15-MI1-2016-0001 számú „Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja” című projekt
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.