TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2020. július 31., péntek 16:27

Megújult Tiszaalpáron a Mátyás király utcai orvosi rendelő
Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat Terület- és Településfejlesztés Operatív Program keretében 50 millió Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A TOP-4.1.1-15 – Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című felhívás keretén belül a település I. számú háziorvosi körzetéhez kapcsolódó orvosi rendelő infrastrukturális fejlesztése valósult meg, a költséghatékonyság és gazdaságosabb üzemeltetés elvével.
A Tiszaalpár, Mátyás király utca 2. szám alatti orvosi rendelő rekonstrukciójára az épület műszaki elavultsága miatt volt szükség: amellett, hogy mosdók nem feleltek meg a hatályos jogszabályoknak, valamint a tetőszerkezetet az egészségre és környezetre káros palatető fedte, a felújítás energetikai szempontból is indokolt volt.
A nagymértékű átalakítás során az orvosi rendelő alapterülete a szolgálati lakás terhére megnövekedett, így egy rendelő, két kezelő, egy diagnosztikai szoba, egy tágas előtér valamint külön a személyzet és külön a betegek részére fenntartott akadálymentes és normál mosdók is kialakításra kerültek. A diagnosztikai szobában vérvétel és EKG vizsgálatok elvégzésére is lehetőség van, segítve ezzel a helyi mozgáskorlátozottakat, időseket és mélyszegénységben élőket.
A tetőcserével megtörtént az azbesztmentesítés. Az azbeszt az egészségre és a környezetre is ártalmas veszélyes anyagokat tartalmaz, így elhárításával a környezetvédelmi szempontok is előtérbe kerültek.
Energiahatékonysági intézkedésekként az épületen külső hőszigetelés, jelentős mértékű nyílászárócsere történt, valamint pára- és talajnedvesség elleni szigetelés is készült, illetve megújuló energiaforrásként napelemes rendszer került telepítésre. Az épületben a villamosenergia- és vízvezeték hálózat teljes cseréje mellett a kondenzációs gázkazán beépítésével egy központi fűtésrendszer is kialakításra került, ezáltal az épület fenntartása is költséghatékonyabbá vált.
A megvalósult fejlesztéssel Tiszaalpár település vezetése nemcsak az ellátás körülményeit fejlesztette, hanem biztosította a mai kor előírásainak és elvárásainak való megfelelőséget, miközben az ellátások működtetésének költségeit is nagymértékben csökkentette.
A pályázattal kapcsolatban információ kérhető:
Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat
6066 Tiszaalpár, Árpád tér 1.
Telefon: +36 76 424 133
E-mail:pmhivatal@tiszaalpar.hu

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.