SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2020. augusztus 26., szerda 14:46

A szentendrei és a váci turisztikai projektek elakadása az MTÜ-nél
A korábban Szentendrének és Vácnak megítélt projektek ügyében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) halogat, mert – az indoklás szerint – új országos turisztikai koncepción dolgozik. Ebben már Budapest déli része, a Csepel-sziget, Ráckeve és környéke is kiemelt turisztikai célpont lesz. Így, ezek a helyszínek akár el is vihetik a korábban Szentendrének ítélt forrásokat, vagy azok egy részét. Ugyanis a 2017-es kormányhatározatban megítélt keretek átcsoportosíthatóak – legalábbis ez derült ki azon az augusztus 25-i találkozón Guller Zoltánnál, az MTÜ vezérigazgatójánál, amin Matkovich Ilona, Vác, és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármesterei vettek részt.

A polgármesterek a kormányhatározatba foglalt, az ügynökségnél elakadt turisztikai célú projektjeik további sorsának tisztázásáról, a fejlesztések felgyorsításáról kívántak tárgyalni a vezérigazgatóval.Még 2017-ben kormányhatározat született a Dunakanyarban megvalósítandó turisztikai célú fejlesztésekről. A határozat szerint Szentendre a Képtár, az egykori kereskedőház rekonstrukciójára (2,6 Mrd Ft), a Duna korzó újjáépítésére (2,6 Mrd Ft), és városképének turisztikai szempontú fejlesztésére (3 Mrd Ft) összességében 8,2 Mrd Ft-ot nyert. Ugyanez a kormányhatározat Vác barokk belváros rekonstrukciójára, ill. a múzeumnegyed fejlesztésére 4 Mrd Ft-os keretről rendelkezett.
A fejlesztéseket a Magyar Turisztikai Ügynökség irányítja, a fejlesztési keretek lehívhatósága az ügynökségen múlik. A két városnak azonban évek óta nem sikerül együttműködésre bírni az ügynökséget, a munkák terveinek, ütemezésének egyeztetése leállt. Közben a műemléképületek állapota egyre csak romlik.

Vác polgármestere, Matkovich Ilona azt szerette volna elérni, hogy elkezdődjön a projekt második szakasza, mivel a város már lezárta a fejlesztések első szakaszát, amit az Ügynökség el is fogadott. A tárgyalás után úgy nyilatkozott, hogy tanulságos megbeszélés volt, mert megismerhették a fejlesztési projektek és azok pénzügyi elosztásának mechanizmusát. A polgármester meghívta Vácra Guller Zoltánt, azt remélve, hogy így jobban bemutathatják miért érdemes pénzt fektetni Vác turizmusába, ami a fejlesztések megvalósulásával jelentősen növelheti a turisztikai ágazat bevételeit.

Fülöp Zsolt polgármester elsősorban a Kereskedőház és a Templom térre megítélt fejlesztésekkel kapcsolatos egyeztetések felgyorsítását remélte a tárgyalásoktól, de az Ügynökség álláspontja szerint a további egyeztetésekre csak az új országos turisztikai koncepció elkészülte után kerülhet sor. Amíg az új koncepció megszületik, addig a szentendrei projektek tervezési szakaszát le kell zárni. Az MTÜ megvizsgálja, hogy mit és hogyan tudnak minél hamarabb és minél hatékonyabban végigvinni az egyeztetési folyamatokban, utána valószínűleg egyedi döntések sorozatában lehet továbblépni mind a Kereskedőház, mind a Templom tér ügyében. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy belátható időn belül az épületek a korábbi koncepció szerinti revitalizációja nem történik meg.

Az új országos turisztikai koncepció kapcsán a tárgyaláson az hangzott el, hogy nem csak a Dunakanyar lesz kiemelt turisztikai célú fejlesztési terület, hanem Budapest déli része, a Csepel-sziget, Ráckeve és környéke is. Mivel a kormányhatározatban a korábban megítélt fejlesztési keretek átcsoportosíthatóak, ezért ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Szentendrét versenyeztetik Csepellel és Ráckevével. – Vagyis meg kell küzdenünk a Dunakanyarnak már megítélt fejlesztési pénzekért – mondta Fülöp Zsolt.

fotó: Forrás: Google Streetview A Magyar Turisztikai Ügynökség épülete
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.