GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. szeptember 1., kedd 13:15

Gyálon iskolakezdési és óvodakezdési csomagokat kaptak a gyerekek
Gyálon 587 óvodás, 1349 általános iskolás és 281 középiskolás gyermeknek kezdődött el szeptember elsején a 2020/2021-es tanítási/nevelési év. Az idei becsöngetés nem csak azért volt különleges, mert a koronavírus miatt csaknem fél év kihagyás után először léphettek be a gyerekek az iskolákba, óvodákba, hanem azért is, mert ettől az évtől Gyál Város Önkormányzata a Gyáli Élet Program részeként minden gyáli általános iskolásnak, 1-8 osztályig ingyenesen biztosítja a tanszercsomagot, illetve az óvodakezdési csomagot.
A 2017-ben bevezetett Gyáli Élet Program az országban egyedülálló támogatási rendszer, amelynek keretében az önkormányzat a születéstől az óvoda- és iskolakezdésen keresztül, figyelmet szentelve a középiskolásoknak és egyetemistáknak, a házasulandók programon át, egészen a „szépkorig” elkíséri a gyáli polgárokat. Ezen élet program része a Gyáli Óvodakezdési és Iskolakezdési Program. Az óvodás és iskolás csomagok tartalmát a gyáli pedagógusokkal egyeztetve állították össze.
A Gyáli Iskolakezdési Program az idei tanévtől kezdve az elsőtől nyolcadik osztályos tanulók szülei számára hatalmas segítséget jelent, hiszen minden gyermek ingyenesen megkapja azt a tanszercsomagot, amely a tanév során szükséges minden eszközt tartalmaz. Ezzel, és a kormány által biztosított ingyenes tankönyvcsomaggal együtt, jelentős mértékben csökkennek a családok iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai.
Gyál Város Önkormányzata az óvodakezdési csomagokra 3,8 millió forintot, az iskolai tanszercsomagokra pedig 25,5 millió forintot fordított, amely összegek így a családoknál maradhatnak. Az óvodai csomagokat Pápai Mihály polgármester és Nagy József Elek alpolgármester augusztus utolsó heteiben adták át az ovisoknak, az iskolások pedig szeptember elsején kapták meg a tanszercsomagokat.
Az önkormányzat a gyáli középiskolásokról sem feledkezik meg, azok a diákok, akik a város egyetlen középiskolájában kezdik meg tanulmányaikat ajándékcsomagot kapnak, amely hasznos kiegészítőket tartalmaz, amelyek segítségükre válnak tanulmányaik során. A mintegy 70 középiskolát megkezdő diák csomagjai összesen 400.000 forintba kerültek.
Az idei tanév kétségkívül sok kihívást rejteget a szülők, a diákok és a pedagógusok számára is. Az EMMI hetvenpontos járványügyi protokollt juttatott el az intézményekbe, hogy a tanév a koronavírus ellenére is biztonsággal elindulhasson és az online oktatás helyett a hagyományos oktatási formában tanulhassanak a diákok. A 2020/2021-es tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az iskolai év szeptember 1-jén, kedden kezdődik, és amennyiben minden a tervek szerint alakul, 2021. június 15-ig tart. 
Ezen belül az első félév 2021. január 22-ig tart majd, az iskolák január 31-ig értesítik a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről.
Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2020. november 2. (hétfő).
A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. december 18. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2021. január 4. (hétfő).  
A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. március 31. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2021. április 7. (szerda).
 
Örömteli tanévkezdést kívánunk mindenkinek!

2 csatolt kép Gyáli gyerekekPápai Mihály polgármester
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.