AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. szeptember 12., szombat 11:45

Tér minden korosztálynak közösségi tervezéssel
Minden korosztály igényeit kielégíti az a közösségi tér, amelyet a lakossági vélemények figyelembe vételével jelenleg alakítanak ki a Móricz Zsigmond utca 22. számú épület és térsége közelében. A választókörzet képviselője, Dorner László alpolgármester szeptember 10-én ismét egyeztetésre és műhelymunkára hívta a környék lakóit. Egy éve, a pályázat beadása előtt szintén volt egy lakossági fóŕum, amelyen a lakóközösségek tagjai elmondták észrevételeiket, amelyeket később a tervek készítésénel  figyelembe vettek
Ajka város Önkormányzata megnyerte a „Közösségi terek kialakítása városi területeken” című TOP-7.1.1-16-H-070-1 számú pályázatot többek között a Móricz Zsigmond utcai közösségi tér kialakítására. Már folyik a terület kialakítása. A csütörtöki fórumon nagy volt az érdeklődés, a környező társasházak képviselői mellett az Óváros távolabbi részéről is érkeztek a megbeszélésre.
Dorner László elmondta, azért hívták össze az érintetteket, hogy a helyszínen pontosítsák a közösségi térre építendő eszközök helyét, kikérjék a véleményüket, A mostani beruházás pénzügyi fedezete 3 részből tevődik össze, az önkormányzat által erre a célra fordított összegből, a fent említett pályázat támogatásából, valamint az Avar Ajka Kft., a Sportváros Nonprofit Kft., az AVÉP Kft. felajánlásából. Az Óváros lakossága szívesen veszi további cégek támogatását a most megbeszélt további fejlesztések megvalósításához. Az alpolgármester köszönetet mondott Tóth Gergelynek, az önkormányzat stratégiai és fejlesztési referensének, Kalóz Tímea környezetvédelmi szakembernek, aki a játszóterek fejlesztését és felügyeletét is ellátja, valamint Czuczai Györgynek a BIBA Kft. tulajdonosának, aki a beruházást megvalósítja. Megköszönte a megjelent közös képviselőknek, Csiza Ferencnek, Rakovszky Mátyásnak, Magyar Lászlónének, Sátor Pálnénak, és a lakóknak a közös munkát. 
Tóth Gergely elmondta, hogy évekkel ezelőtt a város önkormányzata, a cégei és a civil szervezetek Ajkai kapocs néven konzorciumot hoztak létre, amely sikerrel indult az uniós pályázaton. A város ilyen módon jelentős, fejlesztésre fordítható összeggel gyarapodott. A közösségi terek fejlesztését a már Ajkán megszokott módon a város a lakók igényei alapján kívánta megvalósítani. A beruházás tervezésekor folyamatos konzultációval  minden korosztály igényeit figyelembe vették. A tér felső részén az idősebbek számára pihenőpadokat, asztalokat paddal helyeznek ki, a közepső rész a kisgyermekeké lesz, oda játszóvárat, bébihintát, homokozót, rugós játékokat, láncos mászókát, a nagyobbaknak kettős hintát, ping-pong asztalt, és Ajkán elsőként hullámpadot, földcsúszdát helyeznek ki. Lesz kerékpáros kresz pálya, 80 méter hosszúságban. Később annak bővítésére is lesz lehetőség. A felnőtteket workout várja. 
A szervezők kikérték a lakosság javaslatait és véleményét. Elhangzott, a közösségi tér berendezésének komoly előírásai vannak, amelyeket kötelező betartani, de ha van módosítási javaslat és nem ütközik a szabályokba, változtatnak a terven. A téren lesznek hulladékgyűjtők, valamint a városi környezetet jól tűrő fákat is telepítenek, amelyek lombkoronát növesztve árnyékot adnak a játszó gyermekeknek és a pihenni vágyó felnőtteknek. 
A kisgyermekesek javasolták, hogy helyezzenek el ivókutat, ahol megtölthetik a kulacsukat, néhányan napvitorlát javasoltak a homokozó fölé, hogy megvédje a gyerekeket a napsugaraktól. Egy középkorú nő az első emeleti lakása ablakából lekiabálva azt kérte, hogy helyezzék távolabbra a játékokat, mert mind a két ablaka a parkra néz és nem szeretné egész nap a gyermekzsivajt hallgatni. A többi lakó elmondta, hogy jó helyen lesznek a játékok, az pedig a szülő és a közösség felelőssége, hogy megtanítsa a gyereket a helyes viselkedésre. A legtöbb játszótér magas beépítésű házak udvarában  van. A város lakossága elfogadta ezt a megoldást és együtt tud vele élni.  Felmerült, hogy a területre ne engedjenek be kutyasétáltatókat. 
Ezt tiltással elérni nem lehet, mindenkinek  felelős magatartást kellene tanúsítania, és állattal elkerülni a játszótereket. Ezen a téren is sokat tehet az odafigyelő, jól működő közösség. 
Magyar Lászlóné közös képviselő kérdésünkre elmondta, örül a beruházásnak, ugyanis jobb egy gondozott park mellett élni, ahova a lakók ki tudnak ülni beszélgetni. Örülnek, hogy az önkormányzat fontosnak tartja azt,  hogy már a tervezéskor kikérje a véleményüket és a  beruházás idején is folyamatosan tájékoztatja őket. A döntést velük együtt és nem a fejük fölött hozzák meg. Így biztos, hogy az igényeknek megfelelő közösségi teret kapnak, amelyet örömmel használnak. 

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.