BALATONFŰZFŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. november 12., csütörtök 15:44

Sajtóközlemény - Megújult a Közösségi Ház földszinti épületrésze Balatonfűzfőn
Balatonfűzfő Város Önkormányzata a balatonfűzfői Közösségi Ház LEADER szellemiségű fejlesztésére 9,54 millió Ft összegű vissza nem térítendő, 100%-os támogatási intenzitású európai uniós támogatást nyert a Vidékfejlesztési Program (VP) „Helyi identitást és közösségi együttműködést segítő fejlesztések támogatása” című, VP6-19.2.1.-7-2-17 kódszámú pályázatán. A Fűzfőfürdő városrészen található Közösségi Ház földszinti épületrészének felújítása és akadálymentesítése befejeződött.
A projekt közvetlen célja Balatonfűzfőn a fűzfőfürdői Közösségi Ház földszinti épületrészének felújítása volt, amely magában foglalta a szélfogók, az előcsarnok, a mosdók felújítását, akadálymentes mosdó kialakítását és a felújítandó épületrész teljes körű (fizikai és infokommunikációs) akadálymentesítését a közösségi tevékenységek, a helyi fejlesztési igények támogatása és elsősorban a 12-26 éves korosztály részére szervezhető közösségfejlesztő programok színvonalasabb megvalósítása érdekében.
A vizesblokk állapota kifogásolható volt, a mai kor követelményeinek nem felelt meg, az akadálymentesítés az épületen belül nem volt megoldott.
A felújítással érintett helyiségek a szélfogók, az előcsarnok, a női és férfi vizesblokk és a jelenlegi konyha helyiség, összesen 103,24 m2, amelyekben új, csúszásmentes, káprázás- és csillogásmentes kivitelű padlóburkolat készült és a falburkolatokon diszperziós festés történt.
Az épületben kialakításra került egy akadálymentes illemhely és a használathoz szükséges akadálymentes útvonalak az előírtaknak megfelelően és az együttműködő partnerekkel egyeztetett módon. A helyiségben felhajtható pelenkázó is elhelyezésre került. A mosdóban hangjelzéssel egyszerre működő riasztót szereltek fel. Az akadálymentes mosdónál Braille-feliratú tájékoztató tábla készült.
Az intézményben 8 civil szervezet, illetve öntevékeny csoport tartja foglalkozásait heti rendszerességgel, közülük 2 civil szervezettel, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete – Balatonfűzfő és Térségének Mozgássérültek Csoportjával és a Balatonfűzfői Vendégváró és Gasztronómiai Egyesülettel történt együttműködés. Mindkét szervezet rendszeres használója az intézménynek, a legjelentősebb városi fesztivál lebonyolításában – önkéntes alapon – aktívan részt vesznek. A megvalósított projektelemek zömében az ő igényeiket tükrözik, de az 50 éve kialakított belső tér és berendezéseinek felújítása valamennyi látogató megelégedésére szolgál. Az akadálymentesítés pedig a fenntartó törvényi kötelezettsége.
A projekt megvalósításával – nem titkoltan – más célcsoportok aktívabb közösségi életét is várjuk. A 12-26 évesek között végzett felmérések azt mutatják, hogy a közösségi terek komfortosabbá tételével aktivizálható a kulturális rendezvényeken való részvétel, de idegenforgalmi szezonban a Balatonfűzfőn nyaraló vendégek is szívesebben látogatják a megújult környezetben szervezett programokat. Mindez szervesen kapcsolódik a helyi kulturális fejlesztési stratégiához, hisz a nyári időszakban lényegesen frekventáltabb területen található intézményi telephelyet szeretnénk a város kulturális és szabadidős alközpontjaként kialakítani.
A projektről bővebb információt a  Önkormányzat/Projektek oldalon olvashatnak.


1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény a projekt zárásáról
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.