BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2020. november 16., hétfő 14:28

Tejút park: nem kapcsolja fel a villanyt a főváros
Hiába adták át májusban Csepel egyik legkülönlegesebb szabadidőparkját, a lámpák nem működnek, mert a főváros nem kapcsolja fel a világítást. Hat hónappal a nyitás után ez egyre nagyobb gondot okoz. Mivel hamarabb sötétedik, délután öt órakor már koromsötét van a parkban.

A beruházás 420 millió forintba került, amelyet kormányzati forrásból a Főkert Nonprofit Zrt. valósított meg. A játszótérhez tartozó sportpálya, fitnesztér, közvilágítás és mellékhelyiség üzemeltetése is a Főkert Zrt. feladata. Lapunk még augusztus végén érdeklődött a panaszok kapcsán. Akkor azt a választ kaptuk, hogy az építés kivitelezése hamarabb elkészült, mint a közmű bekötések. A közvilágítás áramellátásának bekötése még folyamatban van…

 Panaszos levelek

Magányosan, kislámpával kocogó hölgy a futókörön, sötétbe borult űrhajó mellett nagyival játszó gyerek, egy tornázó a fitnesz részen. A környező utcákban minden kivilágítva, ám a park éjsötétbe burkolózik. Ez a látvány fogadta délután öt órakor Balogh Ernő képviselőt és Ábel Attila csepeli alpolgármestert, amikor a május 19-én átadott parkban tartottak bejárást.
„Folyamatosan kapom a panaszos leveleket, telefonhívásokat. A gumiszőnyeg néhány helyen minőségi hibás, fel kellett bontani. Ez előfordul. De hogy hetekig ne javítsák meg a hibákat, az elfogadhatatlan. Az pedig végképp érthetetlen, hogy miért nem kapcsolják fel a villanyt fél éve. Csak a mosdóban működik a világítás. Attól, hogy hidegebb az időjárás, a parkot még sokan használnák. Nem ér véget az élet délután négy órakor, amikor sötétedni kezd”- sorolta Balogh Ernő önkormányzati képviselő a problémákat lapunknak.  
„2019 áprilisában döntött úgy a kormány és Tarlós István főpolgármester, hogy 2,1 milliárd forintból hét családi szabadidőparkot létesítenek Budapesten. Abban, hogy a Tejút park legyen az egyik helyszín, Szentkirályi Alexandra főpolgármester-helyettes és Borbély Lénárd csepeli polgármester állapodtak meg. A májusi átadás után kezdtek sokasodni a problémák a parkot működtető Főkerttel. A toalett nyitásának késlekedése miatt, a locsolórendszer működésével, a gumiszőnyeg kivitelezésével és a szemét elvitelével is akadtak gondok. Utóbbiban a Csepeli Városgazda segít napi szinten a Főkert-nek, különben halomban állna itt a szemét. A csepeli önkormányzat mindenben segít, amiben tud. A kivitelezési hibák javítását, a villany felkapcsolását azonban csak a parkot fenntartó fővárosi önkormányzat tudja megoldani” – mondta el Ábel Attila alpolgármester.
Csepel nem számíthat fővárosi támogatásra
2019 novemberétől kezdve egymás után mondta vissza Karácsony Gergely főpolgármester és az új fővárosi vezetés a nem balliberális vezetésű kerületek fejlesztéseit. Csepelen a következő öt évre teljesen leállították a fővárosi útépítéseket, a HÉV mellé tervezett P+R parkolók építését, visszavonták a Csepelt is érintő új fővárosi kerékpárút tervét, és még a 2020-es rendes lomtalanítást is elvették a csepeliektől. Mindezt úgy tették, hogy például a Táncsics Mihály utca felújítására Tarlós István már évekkel ezelőtt elkülöníttette a szükséges forrást, és a szerződést is aláírták a munkálatokra.
A rendszerváltás óta egyetlen főpolgármester sem tett különbséget a kerületek között a helyi vezetés pártállása szerint. Budapest új vezetésének azonban kizárólag a pártpolitikai szempontok számítanak. Erről Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is beszélt a „Csepeli csütörtök” című politikai fórumon a Munkásotthonban. Hiába része Budapestnek Csepel, a fővárosi vezetést ez kevéssé érdekli. A pártpolitikai szempontok fontosak, ezért a Csepelen élők nem számíthatnak semmilyen támogatásra – emelte ki a politikus asszony. A fórumon fel sem merült, hogy a csepeliek ugyanolyan adófizetők, mint bárki más: Gy. Németh csak azt tartotta fontosnak, hogy a fővárosi vezetés az országgyűlési választásokra kampányoljon.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.