FONYÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. november 26., csütörtök 16:10

Másfélszeres volt az idei lomhulladék mennyisége Fonyódon
Az idei évben tavaszról őszre halasztották a lomhulladék kihelyezésének és elszállításának időpontját a koronavírus járványra való tekintettel.
Változás volt az is, hogy ezúttal a Pelso - Kom Nonprofit Kft. nem osztotta két területre Fonyódot, mint korábban megszokott volt, hanem egyben kezelte azt. A hulladékgazdálkodási szervezet október végétől kezdte meg a lomok begyűjtését és elszállítását, természetesen idén több időre volt szükség mindezen tevékenység végrehajtására.

Különösen azért, mert másfélszer annyi lomhulladékot helyeztek ki a lakosok és az ingatlantulajdonosok a meghirdetett időpontra. Amíg 2019-ben több mint 224 tonna lomot vittek el a városból, addig ez idén meghaladta a 340 tonnát is. Ez egyrészről köszönhető annak, hogy többen éltek a különböző pályázatok fejlesztési lehetőségeivel, mint például a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program, másfelől az utóbbi időszakban jellemzően bátran költekezett a lakosság, így keletkezett még több felesleges hulladék. Harmadrészt növelte a lomhulladék mennyiségét az is, hogy továbbra is aktívan mozog az ingatlanpiac, nyilvánvalóan sok nyaraló, családi ház és lakás váltott tulajdonost és került felújításra, vagy éppen cserélték a teljes bútorzatát.

Bebizonyosodott az is, óriási igény mutatkozott az elektrontechnikai és elektromos hulladék szelektív, célzott gyűjtésére, melyet az önkormányzat meghirdetett, a Városüzemeltetés pedig sikeresen lebonyolított. Ez esetben is elmondható, hogy az igényeket jócskán meghaladva zajlott le a folyamat. Az előre megrendelt 2 konténer helyett 6 sem volt elegendő az összegyűjtött, egyébként veszélyes hulladék elszállításakor.

Ezeket összegezve látható, hogy immáron fellélegezve gondolhatunk arra, mennyi felesleges lomtól, veszélyes hulladéktól szabadítottuk meg településünket.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.