BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. december 12., szombat 08:27

Rövidesen megkezdődhet a Szentendre Déli Regionális Vízbázis kármentesítése
Megjelent a Szentendre Déli Regionális Vízbázist veszélyeztető talajszennyezés kármentesítésére kiírt közbeszerzési felhívás. Több évtizedes várakozás után végre megtisztulhat a klórozott szénhidrogénektől a Budakalász, valamint 13 másik dunakanyari település lakóinak ivóvízellátását szolgáló vízbázis.


A korábbi mérések során rákkeltő és idegrendszert károsító mérgező anyagokat (diklór, triklór, tetraklór-etilén, vinil-klorid) mutattak ki a felszín alatti vizekben, 1999-ben pedig az egyik kútcsoport működését le is kellett állítani, mert a kitermelt ivóvízben a szennyező anyagok koncentrációja lényegesen meghaladta a megengedett határértékeket. Az egészségre különösen nagy kockázatot jelentő vinil-kloridból a legmagasabb koncentrációt 2010 márciusában mérték, ekkor az egyik figyelőkútban 282 mikrogramm/l mennyiséget észleltek, ami a hatérték ötszázszorosa(!). Az évtizedek óta ismert környezetszennyezés miatt 2018-ban elkészült "Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvásával összefüggő egyes kormányzati intézkedések végrehajtása" c. dokumentum riasztó képet fest a felszíni és a felszín alatti szennyezés mértékéről, veszélyességéről és kiterjedésének növekedéséről. A szennyezés egyik forrása valószínűsíthetően a volt szentendrei szovjet laktanya, ahonnan a harckocsik karbantartására használt oldószer kerülhetett ki a környezetbe. A másik a Pest megyei Vegyi és Divatcikkipari Vállalat (PEVDI), ahol az írószergyártás során a fémfelületek tisztításához használt vegyszerek szennyezhették el a környezetet.


Az intézkedési tervben szereplő kármentesítés bonyolult hároméves folyamat. A két évvel ezelőtt készült szakértői anyag arra is felhívta a figyelmet, hogy a szennyezés öt év alatt elérheti a többi víztermelő kutat is, ezért nyáron az egyre sürgetőbb időnyomás miatt Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármesterei  a Dera-pataktól északra lévő ipari övezet és a volt szovjet laktanya területének mielőbbi kármentesítését. Levelükben jelezték, mivel Pest megyében a Duna jobb és bal partján nincs tartalék vízbázis, a biztonságos ivóvízellátás érdekében a kármentesítés tovább már nem halogatható. A Budakalászt és 13 másik dunakanyari települést ivóvízzel ellátó Szentendre Déli Regionális Vízbázis hidrogeológiai védőterületén van a Lupa-strand óriásparkolója is, mely idén negyedik szezonját zárta úgy, hogy nincs érvényes környezethasználati engedélye. A jogsértő helyzet miatt közigazgatási bíróság előtt eljárások vannak folyamatban.

A Szentendre Déli Regionális Vízbázisról további háttárinformációk a Greenpeace oldalán, a közigazgatási eljárásról Budakalász város honlapján olvashatóak.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.