AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. január 7., csütörtök 22:29

NE ADJA MEG A BANKKÁRTYÁJÁNAK ADATAIT A CSALÓKNAK!
A sértettek bankkártya adataihoz jutottak hozzá a csalók, egyiküket több százezer forinttal károsították meg. A Veszprémi Rendőrkapitányság csalás miatt nyomoz.
Egy férfi tett bejelentést a rendőrségre 2020. december 31-én arról, hogy édesanyját ismeretlen személy felhívta, és az unokájának adta ki magát. A hívó elmondta, hogy megsérült, és az ellátáshoz pénzre van szüksége. Miután a sértett közölte, hogy nem tart otthon készpénzt, a csaló a sértett bankkártyáján szereplő adatok beolvasását kérte, amelynek a hívott eleget tett. Az ismeretlen több százezer forint értékben vásárolt a kártya adatait felhasználva.
Pár nappal később, 2021. január 5-én szintén egy férfi értesítette a rendőrséget, hogy nagymamáját ismeretlen személy felhívta, az unokájaként mutatkozott be, majd elmondta, hogy balesetet szenvedett és megsérült. A károk rendezésére pénzt, valamint később, a további beszélgetés során a bankkártyájának adatait kérte a sértettől. A megszerzett adatokkal a csaló nagyobb összegű tranzakció végrehajtását kezdeményezte, azonban a bank blokkolta azt, így kár nem érte a sértettet.
A Veszprémi Rendőrkapitányság minkét eset kapcsán büntetőeljárást indított.
A rendőrség tapasztalata alapján a csalók újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkoznak például hatóságra, nyereményre, bajba jutott gyermekükre, unokájukra. Azt állítják, hogy a hivatkozott hozzátartozó valamilyen nagy bajba, esetleg életveszélybe került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és ezért sürgősen pénzre van szükségük.
Korábbi eseteknél jellemzően a csalók elküldtek valakit a pénzért, esetleg ékszerekért, és azt személyesen vették át a sértettektől. Újabban az elkövetők már arról próbálják meggyőzni az idős embereket, hogy egy ismert pénzküldő hálózaton keresztül utalják át a kért összeget egy megadott – általában külföldi – bankszámlaszámra, esetenként felajánlják, hogy taxit küldenek lakcímére, ami elviszi egy olyan helyre, ahonnan a pénzt át tudja utalni. Amennyiben az áldozat arra hivatkozik, hogy nincs otthon készpénze, akkor a bankkártyaadatok bediktálására kérik, amelyet gyorsan felhasználva különböző online vásárlási tranzakciót bonyolítanak le.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság azt tanácsolja, hogy ha hasonló telefonhívást kapnak, ne teljesítsék a telefonáló kérését! Ne adják ki a bankkártyájuk adatait (kártyaszám, hátoldalon lévő háromjegyű kód, lejárati dátum) sem telefonos megkeresések, sem közösségi oldalon történő felhívások esetén illetékteleneknek, mivel ezen információk birtokában online vásárlás hajtható végre a kártya fizikai jelenléte nélkül is.
Fogadják meg az alábbiakat:
Ne döntsenek egyedül, minden esetben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!Mielőtt bármit tennének, hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!Keltse fel a gyanút, ha pénzátutalásra kérik fel, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolítása érdekében taxit küldenek Önökért!Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek!Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívják fel, és tájékozódjanak!Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!Figyeljenek oda, hogy telefonon se adjanak meg magukról, családjukról adatokat senkinek! Az elkövetők ügyes kérdéseikkel észrevétlenül is személyes információkhoz juthatnak, ezért úgy tűnhet, hogy előzetesen sokat tudnak az áldozatról.Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!Bűncselekmény gyanúja esetén, vagy ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről, a bűnelkövetésnek e formájáról. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, hogyha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mit tegyenek!
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.