BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2021. január 27., szerda 13:49

Koronavírus: Szabó Szabolcs nem támogatta a védekezést
Háborúk és súlyos válságok idején gyakori, hogy az ellenzék a legnehezebb időszakra beáll a kormánypártok mögé, és akkor is támogatja a létfontosságú intézkedések meghozatalát, ha azok komoly áldozathozatallal járnak. Ez sajnos számos országban Európában sem így történt a koronavírus-járvány idején. De olyan ellenállás, ami Magyarországon volt, példa nélküli az Európai Unióban.
A Csepel és Soroksár lakosságának képviseletét felvállaló országgyűlési politikusok közül Németh Szilárd az egyetlen, aki megszavazta a járványügyi védekezéshez szükséges valamennyi intézkedést. Bangóné Borbély Ildikó az MSZP, valamint Csepel és Soroksár egyéni képviselője, dr. Szabó Szabolcs független ellenzéki politikus 2020. március 23-án nemmel szavaztak a koronavírus-törvény sürgősségi tárgyalásáról és elfogadásáról. Mivel ehhez kivételesen négyötödös parlamenti felhatalmazás kellett volna, egy héttel késleltették az intézkedések törvénybe hozatalát.
Így 2020. március 30-án került ismét az Országgyűlés elé a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény, amire dr. Szabó Szabolcs és Bangóné Borbély Ildikó ismételten nemmel szavaztak. Mivel itt már nem sürgősségi eljárásról volt szó, a házszabály alapján el lehetett fogadni az intézkedési csomagot kétharmados többséggel is. Ha azonban nincs a kormánypártoknak kétharmados többségük, a járvány elleni védekezés súlyos késedelmet szenvedett volna.
Bár az ellenzék azzal érvelt, hogy a kormány a törvényre hivatkozva örökre diktatúrát vezet be, május 26-án a Miniszterelnökséget vezető miniszter benyújtotta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot – ezt kivételesen az ellenzéki képviselők is támogatták. Június 16-án azonban volt egy újabb fontos szavazás, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről. Erre Szabó Szabolcs és Bangóné Borbély Ildikó ismét nemmel szavaztak.
Akkor még a világ és Magyarország vezető orvos-szakemberei abban bíztak, hogy a koronavírusnak lesz ugyan ősszel egy második hulláma, de az nem lesz súlyos. Mindenki tévedett. A járvány második hulláma sokkal durvább lett, mint az első. 2020. november 10-én az országgyűlés a koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezésről szavazott: akkor Bangóné Borbély Ildikó igennel voksolt, ám Szabó dr. azt sem támogatta, nem szavazott.

 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.