NAGYBÖRZSÖNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2021. január 29., péntek 18:11

Határon átnyúló sikert arattak a KisVasutak Nagybörzsönyben és Kassán
Nagybörzsöny, 2021. január 15. - Nagybörzsönyben és a kelet-szlovákiai Kassán működő történelmi keskenynyomtávú erdei vasutak - nagyon erős mezőnyből győztesként kikerülve - európai uniós pénzekhez jutottak további beruházásaikhoz és fejlesztéseikhez.
A projekt megvalósítása elsősorban turisztikai szempontból, korszerű lehetőségeket kínál kistérségünkben, hiszen „Egy újabb vagonnal bővítjük a Nagybörzsönybe látogatók számára gépparkunkat és felújítunk egy majd hetvenéves diesel mozdonyt,“ mondta el Paulik Oszkár, polgármester. E téren szoros együttműködésben állunk a szlovákiai partnerünkkel, akiknek szintén szívügyük a történelmi kisvasutak megmentése és fejlesztése. Elmondhatjuk, hogy az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program 173 799,50 eurós közösségi támogatásának köszönhetően a befogadóképességünket növeljük meg. Ez az összeg megközelítőleg 61 millió forintnak felel meg. A projekt további célkitűzései között községünkben igen fontos beruházásnak tartom a Vásártéri Szabadtéri Színház kialakítását és a Szent István Templom díszkivilágítását.
„Kassán pályafelújítás, nyári vagonok beszerzése és a legértékesebb „Katka” nevű (U36 003 tipusú) 137 éves gőzmozdony teljes rekonstrukcióját foglalja magába a projekt” nyilatkozta Ľubomír Lehotský a közös projekt vezető partnere, a Kassai Gyermekvasút elnöke. Célkitűzéseinkhez 205 120.- eur áll rendelkezésünkre, amely magába foglalja már az önrészt is.

 E közös projekt „Kisvasutak mint egyedülálló kapuk a természetbe és a kulturális örökségünkhöz” 2021. január 1-én vette kezdetét mintegy 16 hónapos időfutammal az Európai Regionális Fejlesztési Alap jóvoltából. Felkaroljuk Közép-Európa közös kulturális és ipari emlékeinek gyöngyszemeit, amelyek mára már jelentős turisztikai célpontokká váltak. A negyedmilliós Kassa melletti Gyermekvasútnak évi 50 000, míg a majd 700 főt számláló Nagybörzsönyben az Erdei Vasút évi 30 000 látogatóval büszkélkedhet. Nagy általánosságban elmondható, hogy míg a XX.sz. 90-es éveiben a megszűnés határán voltak e kisvasutak, ma az együttműködésnek és közös munkának köszönhetően megmaradtak és virágzásnak indultak.


3 csatolt kép a kivilagítattlan Szent Istvan TemplomIllusztrációs fotó a kistérségről - forrás netVásártéri Szabadtéri Színpad eredeti állapota
1 csatolt dokumentum Angol nyelvű változat
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.