TATA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. február 4., csütörtök 08:44

Országos tervpályázatot hirdet Tata a művelődési központ és a Várkanyar megújítására
Tata Város Önkormányzata még ebben a hónapban országos építészeti tervpályázatot ír ki Tata Szíve elnevezéssel. A tervpályázat célja, hogy a tervezők nívós építészeti megfogalmazásban újragondolják a Magyary Zoltán Művelődési Központ valamint a rendelőintézet épületét, és a Várkanyarban elhelyezkedő közterületeket. Az érintett terület új arculata az Öreg-tó környékének további fejlesztési pontjaival összhangban valósulhat meg. A tervpályázatról február 3-án tartottak sajtótájékoztatót a művelődési központ emeletén.
A pályázat során tervek készülnek a művelődési ház és a volt rendelőintézet teljes belső felújítására, beleértve a funkciók, a térkapcsolatok és a településképi megjelenésük átgondolását, a kor követelményeinek megfelelő, de a történeti városhoz és a várhoz illő megfogalmazását. Az épületek mellett a pályázat másik kiemelt eleme a meglévő közterület teljes újraértelmezése úgy, hogy a tataiak és az idelátogatók számára egyaránt központi funkciót betöltő városi tér alakuljon ki.
A sajtótájékoztatón Bencsik János országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években kormányzati támogatással és részben uniós forrásokból jelentős rekonstrukciós munkálatok zajlottak Tatán. Hat évvel ezelőtt került sor az Angolpark 1. és 2. ütembeli megújítására, megépült az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ és a Kossuth tér rekonstrukciója is megvalósult. Emellett a Szent Kereszt Plébániatemplom belső villamossági korszerűsítése után megújult az épület külseje, ugyancsak kormányzati támogatás segítette a Malom-árok felújítását, valamint az Esterházy kastély rehabilitációját, melynek első üteme a Nemzeti Kastélyprogram keretében hamarosan befejeződik, és már jól halad a második ütem előkészítése. Bencsik János hozzátette: - a Nemzeti Várprogramba be tud kerülni a tatai vár is, amit már nagyon várunk.  A Magyary Zoltán Művelődési Központ korszerűsítésének előkészítésére 200 millió forintot kapott a város a kormánytól, illetve 890 millió forintot a helyi könyvtár új helyszínre (a volt tiszti klubba) költöztetéséhez. A szóban forgó tervezési terület  végén található a Cifra malom. Ezzel kapcsolatban az utolsó decemberi kormányülésen megerősítést nyert a Gazdasági Kabinet azon döntése, hogy a kormány él az elővásárlási jogával, így a Cifra malom állami tulajdonba került. Az épület közösségi célú hasznosításának előkészítése már folyamatban van. Összességében tehát a városnak egy olyan értékes területéről van szó, amely országos jelentőséggel is bír, ezért célszerű összehangolni a beavatkozásokat. Ha a magyar kormány ilyen jelentős összegeket fektet Tata történelmi belvárosának megújítására, akkor érdemes egységesen, közösen átgondolni az arculat kialakítását, s ennek megfelelően kezdeményezni egy országos tervpályázat kiírását a Várkanyar újragondolására, mely figyelembe veszi a műemléki környezetet, a természeti adottságokat, a meglévő térhatároló épületeket és Tata közlekedési struktúráját is. Mindezek összehangolásával és a tataiak elvárásait is szem előtt tartva születhet egy olyan koncepció, ami egy egészen új közösségi teret álmodik meg.
Az eseményen részt vett Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára is, aki úgy nyilatkozott: - Az országos tervpályázat azért jelentős, mert sok olyan beruházási pont van, amely az Öreg-tó környezetében, a város életében jelentős szerepet vállalva, egyenként nem tud akkora lépést jelenteni Tata életében, mintha egybeszervezve, egységes gondolkodásba fűzve kezdjük meg tervezni. A közös gondolkodást a művelődési ház rekonstrukciójának terve indította el, ehhez kapcsolódik a rendelőintézet épületének újragondolása és a forgalomtechnikai korszerűsítés kérdése. A gépjárműforgalom átszervezése nyomán egybefüggő tér alakul majd ki, s a fejlesztési helyszínen meglévő jelenlegi, alig több, mint 3 ezer négyzetméternyi zöldterület nagysága a négyszeresére nő. Ezt a teret körbefogják a művelődési ház, a rendelőintézet és a vár épületei. Füleky Zsolt kiemelte: - Fontos szerepet szánunk a pályázatban a kert és tájépítészeknek is, ehhez mérten állítottuk össze a tervpályázat bíráló bizottságát. Emellett nagy hangsúly jut a belsőépítészetnek, mivel a művelődési házból kialakított szabadidőközpont  olyan új funkcióknak ad teret, amelyek hiánypótlóak lehetnek Tata életében. A tervpályázat óriási lehetőség a szakma számára, ezért ebben a Miniszterelnökség is örömmel vállal társszerepet, hiszen ha ilyen volumenű lehetőség adódik, az kiindulópontot ad a további, tervezett helyi beruházásoknak is- fogalmazott a helyettes államtitkár.
Michl József polgármester a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak, Bencsik Jánosnak és Füleki Zsoltnak azért, hogy támogatásukkal Magyary Zoltán nyomdokaiban járva újra a közigazgatás tudós életművéhez méltó lépést tehetünk a helyi fejlesztésben, a tatai és a tóvárosi városrészek találkozásánál. A városvezető elmondta: - Olyan beruházásra készülünk, melynek megvalósításához Tata egyedül nagyon kicsi, hiszen a pénzügyi lehetőségeink önmagukban erre nem adnak esélyt. A Magyary-tervünkben  megfogalmazottak alapján arra van szükségünk, hogy ez a tér egy olyan közösségi találkozási pont legyen, amely minden időben, minden funkcióra alkalmassá tehető. Tóvárosban az Ady Endre utca, Tatán pedig a Kossuth tér tölt be központi szerepet, míg a Várkanyar egész Tata centruma lehet, ahol közösségi eseményeken találkozhatnak egymással a tataiak sport, művészeti-kulturális rendezvények vagy ünnepségek kapcsán. Tata polgármestere tájékoztatott a területen meglévő épületek jövőbeli funkciójáról. A művelődési ház szabadidőközponttá alakul, melyben a jelenlegi színházterem mellett különböző előadótereket, közösségi és klubhelyiségeket, szabadidős és beltéri sportra valamint rendezvények megtartására alkalmas tereket alakítanak ki. Méltó környezetbe kerül a helyi gyűjtésű kristály és kőgyűjtemény, és vendéglátó funkcióval is bővülni fog az épület. A volt rendelőintézet a jövőben irodáknak és szálláshelyeknek ad a tervek szerint otthont. Az épület vár felőli földszinti szárnyában jelenleg is a Kuny Domokos Múzeum irodái helyezkednek el, melyeket korszerűsíteni fognak. Ehhez kapcsolódóan egy kiállító térrel, egy étteremmel és recepcióval bővülhet a földszinti rész. Az emeleten pedig olyan szálláshelyeket alakítanak ki, melyek a hozzánk érkező diákoknak, fiataloknak, családoknak is lehetőséget adnak megfizethető, igényes szállások igénybevételére. Az épületeket körülvevő téren megmarad a II. világháborús emlékmű, melyet kiegészít majd a háborút túlélt tataiak névsora.  A várárokkal való összekapcsolás szintén fontos része a tervpályázatnak, melyben helyet kap egy Mátyás király emlékhely. Ennek középpontjába, a vár bejáratához közel Nagy János szobrászművész Mátyás királyt ábrázoló műalkotása kerül majd. Mindehhez pedig kapcsolódik parkolási lehetőség, és a városnéző kisvonat megállója is. A projekt előkészítése során elvégzett forgalomszámlálás alapján a pályázatot úgy hirdetik ki, hogy a jelenleg meglévő forgalmi irányok megmaradhassanak és biztosítható legyen az átközlekedés. Tata polgármestere hangsúlyozta: - Mint minden korábbi fejlesztésünknek, a Várkanyar megújításának is elsősorban a tataiakat kell szolgálnia, de emellett a beruházás kiegészíti majd a helyi turisztikai lehetőségek sorát is.
A Magyary Zoltán Művelődési Központ és környéke tehát teljes megújulás előtt áll, a tervpályázat meghirdetése várhatóan olyan országos szakmai érdeklődést vált ki, amelynek nyomán Tata központja egy, a mai kor igényeinek mindenben megfelelő, az épített és természeti örökséghez illeszkedő közösségi térré alakul át. Ahogyan Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, a városrész önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón nyilatkozott: - Időszerű ez a megújulás, ami legelső sorban a közösségünk szempontjából kiemelkedően fontos, hiszen Tata egyik legnagyobb teréről van szó, aminek újjászületése a mi érdekeinket szolgálja majd.
Tata Város Önkormányzata az országos tervpályázatot február 22-én hirdeti meg, az eredmények kihirdetésére és a díjak átadására pedig június 10-én kerül majd sor.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.