GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. február 11., csütörtök 14:10

Az egyeztetés hiánya miatt levelet írt Orbán Balázsnak dr. Gémesi György
Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve 2020. december 2. óta nyilvános, de a kormány eddig nem egyeztetett a Magyar Önkormányzatok Szövetségével.
Emiatt levélben fordult Orbán Balázs miniszterhelyetteshez dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke.


„Tisztelt Miniszterhelyettes Úr!
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, mint a lakosságszámarányosan legnagyobb önkormányzati szakmai és érdekvédelmi szövetség elnökeként a következő kéréssel fordulok Önhöz:
Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve 2020. december 2. óta nyilvános. A dokumentum csupán általánosságokat megfogalmazó, alig 13 oldalas, amiből szinte semmi nem derül ki azon kívül, hogy felsorolják azokat a területeket, ahol a források felhasználhatóak.

A nyilvánosság felé a helyreállítási és alkalmazkodási tervről Ön a következőket mondta:
A szakterületek az elmúlt évben – csaknem 15 000 szakember bevonásával – nagyságrendileg 150 online egyeztetést folytattak le a 2021–2027-es pénzügyi ciklus tervezéséhez kapcsolódóan, és az Európai Bizottsággal is rendszeres konzultáció zajlik a tervezés aktualitásairól. A témában sajtóbeszélgetést is szerveztünk, továbbá közel 500 szakmai és civil szervezetet kértünk fel a véleményezésre, köztük érdekvédelmi szövetségeket, a hazai egyetemek vezetőit, a magyar és nemzetközi kereskedelmi és iparkamarákat. Továbbá annak érdekében, hogy ebbe az önkormányzatokat is hatékonyan bevonjuk, a települési önkormányzati szövetségek, megyei önkormányzatok és megyei jogú városok önkormányzatai, valamint térségfejlesztési szövetségek és szervezetek közvetlen felkérést kaptak az együttműködésre.

Tájékoztatom, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, mint a lakosságarányosan legnagyobb önkormányzati szakmai és érdekvédelmi szervezet, semmiféle tájékoztatást, előkészítő anyagot, sem az Ön által említett közvetlen felkérést nem kapott.

Szeretném megkérdezni mely önkormányzati szövetségek vettek részt az egyeztetésen, továbbá ott milyen álláspont született?

Kérem továbbá, küldje meg számunkra véleményezésre a részletes szakmai anyagot, hogy azt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének tagsága is megismerhesse.” – áll a dr. Gémesi György által írt levélben.

 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.