BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2021. február 16., kedd 11:03

Mesterséges tó híddal és köztéri szobor is lesz az új Vizafogó parkban
Zöld utat kapott a XIII. kerületi óriási zöld beruházás
 
Elindulhat a Vizafogó közpark beruházása. Ennek célokmányát írta alá a XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének támogatásával és nevében – tekintettel a veszélyhelyzetre – dr. Tóth József polgármester. A Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között – a régi vasúti Indóház mellett – egy csaknem 1 hektáros területen új, mintaértékű közpark alakulhat ki rekreációs és zöldfelületi funkciókkal, illetve smart city (okos város) szolgáltatásokkal, például okospadokkal, közterületi WIFI bővítésével, az öntözéshez pedig költség- és ivóvízkímélő talajvíz-kúttal. Több mint 23 ezer növényt és 55 fát is elültet itt az önkormányzat. A kiemelt zöld beruházásra a XIII. Kerületi Önkormányzat 550 millió forintot fordít. Várhatóan még 2021-ben átadják az egyedi arculatú Vizafogó parkot a lakosságnak.


A XIII. Kerületi Önkormányzat a Lendületben 2.0 ciklusprogramja és a zöld fejlesztésekkel kapcsolatos AngyalZÖLD 3.0 stratégiája alapján – összhangban a Hosszú távú Fejlesztési Koncepció prioritásaival – végzi a kerületi zöldhálózat fejlesztését, a közterületek szabadidős, rekreációs, valamennyi generációt kiszolgáló funkcióinak megteremtését és megőrzését, a zöldfelületek, a közparki hálózat bővítését. Ennek egyik példája a Vizafogó park kialakítása is. 2020-ban az önkormányzat ezt a 9290 négyzetméternyi területet – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – beépítésre szánt besorolásból közparki területté minősítette, ami lehetővé teszi ezt a rendkívüli zöld fejlesztést.
 
A beruházás megvalósításakor kulcselem az „ökopark” jellegű kialakítás, a természet közeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság. A fejlesztők figyelembe veszik a lakók véleményét, ötleteit is, amelyet – a járványhelyzet miatt – online juttathattak el az önkormányzatnak. A „zöld gondolat” és a partnerség, a társadalmi egyeztetés, az együttműködés az itt élőkkel – szintén prioritás a XIII. Kerületi Önkormányzat számára.

Az önkormányzat egyedi arculatú – a kerület, a környék identitását tükröző – és biztonságos közparkot tervez, amely lehetőséget nyújt minőségi időtöltésre igazodván a kikapcsolódás korszerű igényeihez. A Vizafogó közparki fejlesztésével a csaknem 1 hektáros területen az egyediséget és az organikus összhangot szeretnék megteremteni – jelentős zöld felülettel, nagy lombtömegű fásítással, klimatikus vizes architektúrákkal, pihenő padokkal. A területen 55 fát és több mint 23 ezer növényt (hagymás dísznövényt, évelő virágot, díszfüvet, cserjét) ültet az önkormányzat. A parkban mesterséges tó is lesz híddal, köztéri szobor is kerül ide, valamint szolgáltató pavilon, illetve illemhely. A helyi identitást szimbolizáló köztéri szobor megalkotására az önkormányzat pályázatot ír ki.

 Az öntözésről több fúrt talajvízkutas automata esőérzékelős rendszer gondoskodik majd a területen, illetve vízáteresztő burkolatok révén az esővizet is hasznosítják. Energiatakarékos LED-es világítás lesz a Vizafogó parkban. A szebb és vonzóbb környezetet biztonságossá is formálják a közvilágítás bővítésével és a park körülkerítésével. (Ma már 22 talajvíz-kutat üzemeltet a XIII. Kerületi Önkormányzat; ezek több mint 165 ezer négyzetméter zöldfelület öntözését biztosítják költség- és ivóvízkímélően.)
 
A Klímabarát Díjas XIII. Kerületi Önkormányzat nemcsak vallja a klímatudatos működést, hanem konkrét lépést is tesz, jelentős közösségi forrást biztosít az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében. A fenntartható fejlesztésekkel nem ró terheket a következő generációkra sem. Az önkormányzat szisztematikusan végzi a lakótelepi területek és azok környékének komplex felújítását, amire eddig több milliárd forintot biztosított. A Vizafogó lakótelep korszerűsítése, humanizálása egy évtizeddel ezelőtt kezdődött.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.