BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2021. február 21., vasárnap 13:39

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere befogadná a Heti TV-t és a 100 Tagú Cigányzenekart, ehhez kéri képviselőinek támogatását
A XXII. kerület polgármestere a sajtóban megjelent hírekből értesült, hogy a Heti Tv és a 100 Tagú Cigányzenekar szinte egyszerre vesztették el a működésükhöz szükséges helyiségeket. Úgy gondolja, hogy kötelessége felajánlást tennie a két, általa nagyra becsült csapatnak, ezért a hétvégén egy-egy levélben fogalmazta meg szándékát, amelyet Breuer Péternek, a Heti Tv tulajdonosának és Beke Farkas Nándornak, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökének címzett. Leveleiben Karsay arról érdeklődik a két vezetőtől, hogy a kerület milyen ideiglenes, vagy akár hosszútávú megoldással tudná segíteni szervezeteik fennmaradását, melyek Budapest multikultúrájának meghatározó részét képezik
Ezzel egyidőben képviselő testületét is kérte, támogassák elhatározását és küldjék meg meglátásaikat, javaslataikat a felajánlható megoldásokkal kapcsolatban.
 
Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) a HETI TV-vel kapcsolatban elmondta, hogy Budafok-Tétényben a zsidó kultúrának nagy múltja van. Ennek bizonyítékául emelte ki, hogy Nagytétényben van az ország egyik legrégebbi, 250 éves zsidó temetője, illetve, hogy a kerület szintén 250 éves zsinagógája ma már könyvtárként, de a zsidó kultúrát továbbra is szolgálva működik.
„Kerületünk mindig híres volt arról, hogy jól működött az együttélés a különböző népcsoportok és vallási felekezetek között. Így különösen nagy veszteség volt, amikor a XX. század közepén két jelentős csoport szenvedett gyógyíthatatlan veszteséget: a háború alatt elhurcolt zsidóság és a háború után kitelepített svábok.”
Hozzátette, hogy Budafok-Tétényben helye van a másképp gondolkodó médiumoknak is, jó példa erre az, hogy az RTL klub is a kerületben működik. 
Karsay hasonlóan gondolkodik a 100 Tagú Cigányzenekar ügyéről is. „A zenekar Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas együttes, amely egyedülálló értéke a magyar kulturális életnek. Megszűnése esetén örökre elveszhet a népi cigánymuzsika életben tartásának legfontosabb színtere. Olyan technikai tudást és népzenei szemléletet tanulhatnak tőlük az új zenészgenerációk, melyek elsajátítására máshol nincs lehetőség.”
Budafok-Tétény a művészeti oktatás egyik fellegvára. Itt működik a Magyar Örökség-díjas és nemzetközileg elismert Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, illetve rendszeres helyszíne a cigány származású zongoraművészről, Cziffra Györgyről elnevezett művészeti fesztiválnak is.
Karsay arra kérte a képviselő-testületét, hogy 2021. február 23-án 16 óráig ismertessék elvi álláspontjukat és javaslataikat, mert nem kíván egymaga végleges döntést hozni ezen ügyekben.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.