SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2021. március 31., szerda 18:09

Kerékbilincs alkalmazását vezetik be Szentendrén április 9-től
A parkolási helyzet hétvégenként egyre tarthatatlanabb Szentendrén, a járvány ellenére nagy a tömeg a városban. A díjmentes várakozásra vonatkozó kormányrendelet még nagyobb káoszt teremtett. Sokan úgy gondolják, ha már díjmentes a várakozás, akkor az egyben „szabálymentest” is jelent, nincs kellő visszatartó ereje a közlekedési szabálysértési bírságnak. Ezért elkerülhetetlenné vált a kerékbilincs alkalmazásának bevezetése 2021. április 9-től.

Már az előző városvezetés is tervezte a kerékbilincs alkalmazásának bevezetését, és be is szerezték a szükséges eszközöket, de ennek alkalmazására eddig nem került sor, bár korábban is sok problémát okoztak a közlekedési szabálysértések, a megállási, várokozási szabályok megszegése. A város hétvégi forgalmát nem csökkentette a járványhelyzet, és a várokozás díjmentessé tétele csak tovább rontott a helyzeten. Ezért más, turisták által kedvelt települések, kerületek tapasztalatai alapján Szentendrén is bevezetik a kerékbilincs alkalmazását. Ugyanis ahol alkalmazzák a kerékbilincset, ott jelentősen csökkent a megállási, várakozási szabályok megsértése miatt indult eljárások száma.

A kerékbilincs elhelyezését a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság minden olyan esetben alkalmazni fogja, ami szabálysértést/szegést jelent, vagyis ha a közterületen szabálytalanul parkol a gépjármű, ha kiemelten védett, védett vagy korlátozott várakozási övezetben érvényes engedély nélkül parkolnak, illetve, ha korlátozott várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozik a gépkocsi. A jogszabályi előírásoknak megfelelően csak olyan esetben alkalmazzák, ami nem okoz balesetveszélyt és nem akadályozza a forgalmat.A városban kiemelten figyelemmel kísérik például a HÉV-állomás parkosított területét, a Postás strandot és környékét, a parkokat, a zöldterületen várakozást (például Czóbel, Kerényi park), a Duna korzón, a kaviccsal felszórt sávon történő parkolást, és általában a nagy turista forgalmú helyeket. Kerékbilincsre figyelmeztető táblákat nem helyeznek ki, mert több mint 100 darabra lenne szükség, és ennek tetemes a költsége, amire most nincs keret. Egyébként a jogszabály nem írja elő kötelezően a figyelmeztető táblák elhelyezését.

A városvezetés és a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság úgy gondolja, hogy a kerékbilincs alkalmazása városvédő intézkedés, mert már nem csak arról van szó, hogy az épített és a parkosított területeket kell megvédeni, hanem a szentendreiek mindennapi életvitelét is biztosítani kell. Némely napokon már a járdákon sem lehet közlekedni, vagy gyakran a saját ingatlanjukba sem jutnak be a lakók a szabálytalan parkolások miatt. Remélhetőleg – ahogy más településeken – így Szentendrén is visszatartó erővel bír majd a kerékbilincs alkalmazása.
Részletes információk:  https://szentendre.hu/varosvedo-intezkedes-lesz-a-kerekbilincs-aprilis-9-tol/


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.