VESZPRÉM VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2021. április 1., csütörtök 10:04

Energia- és klímastratégia Veszprém megyében
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik stratégiai célja az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez.
A klímaváltozás alapvető okainak nagy része a városias térségekben összpontosul, a szén-dioxid kibocsátás csökkentés és az erőforrás-hatékonyság megvalósítása valamennyi település számára kihívást jelent. A projekt célja egy Veszprém megyei Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP) készítése, melynek hatására a megyében lévő települések SECAP dokumentummal rendelkeznek majd, ennek eredményeként megjelenik a klímaadaptáció és a klímaváltozást megelőző szempontok érvényesülnek a településtervezésben.
Az elkészült dokumentumok alapján a települések a fejlesztési elképzeléseik, a helyi szabályozó eszközeik elkészítése során már igénybe tudnak venni egy olyan szakmai alapon elkészült dokumentumot, ami a klímaváltozást, az energiafelhasználást is szem előtt tartja.
A projekt helyszíne Veszprém megye.
A megyében eddig egyetlen település sem rendelkezett Fenntartható Energia és Klíma Akciótervvel. A projektgazda a Veszprém Megyei Önkormányzat, aki konzorciumvezetőként összefogja az alábbi, 10.000 fő lakosság feletti települések dokumentumainak elkészítését is (Ajka, Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Várpalota).
A fenti városok mellett bevonásra kerültek a helyi fejlesztési startégiával rendelkező akciócsoportok (1. A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, 2. Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, 3. Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, 4. GEMARA SK Vidékfejlesztési Egyesület, 5. Somló - Marcalmente - Bakonyalja LEADER Egyesület, 6. Vulkánok Völgye Egyesület).
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a saját Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét ezen projekttől függetlenül, önállóan készítette el.
Az így létrejött SECAP-ok az egyes közösségek elkészített Helyi Fejlesztési Stratégiáit (HFS) tartalmilag kiegészítik, szakmailag új területeken teljessé teszik. Remélhetőleg a SECAP a már elfogadott HFS-ek felülvizsgálatakor új, az energiahatékonyság és környezettudatosság, valamint klímaváltozás csökkentésére tett intézkedéseket kezdeményeznek.
A fejlesztés során 5 település és 6 vidékfejlesztési közösség Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve (SECAP) készült el.
Az önálló akciótervvel rendelkező települések és az akciócsoportok csatlakoztak a Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) szervezethez és annak vonatkozó programjához.
A projekt eredménye hozzájárul az Európai Unió 11 tematikus célja közül négyhez:
4. tematikus cél (Az alacsony CO2-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása minden ágazatban),
5. tematikus cél (Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés és -kezelés ügyének támogatása),
6. tematikus cél (A környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítása),
8. tematikus cél (A fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása, valamint a munkavállalói mobilitás támogatása).
A dokumentum megléte elősegíti a Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiába ((NÉS-2) 2014-2025) foglalt eredmények elérését. A projekt illeszkedik a Nemzeti Energiastratégia 2030, Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv, ill. Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazott kritériumokhoz.
A projekt megvalósítása alatt valamennyi érdekelt fél észrevételeit megtehette.
A dokumentumot készítő MEGÉRTI Kft szakértői, a Veszprém Megyei Önkormányzat és Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal munkatársai több alkalommal a vidéki térségekben ismertették a projekt eredményeit, gyűjtötték össze a helyi javaslatokat. A projektről részletes információk találhatóak a Veszprém Megyei Önkormányzat honlapján, a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP) aloldalon.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.