SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2021. április 7., szerda 17:23

Életveszélyesen megfenyegették a szentendrei városi lap főszerkesztőjét
A múlt héten a Szentendre és Vidéke főszerkesztője halálos fenyegetést kapott. Majd április 6-án ismeretlen eredetű port tartalmazó levél érkezett a szerkesztőségbe. A város vezetése határozottan elutasítja az erőszak minden formáját, kiáll a szabad véleménynyilvánítás joga mellett. Közleményben ítélték el a történteket. 

A múlt héten a Szentendre és Vidéke főszerkesztője halálos fenyegetést kapott. A névtelen levélíró az utca emberét megszólaltató rovatban megjelent 6 véleményt - melyek között voltak oltáspártiak, oltásóvatosak és oltásellenesek egyaránt - összességében oltásellenesnek minősítette, és azt a szerkesztőség álláspontjaként értelmezte. A levélben „…oltásellenes, pánikkeltő nyilatkozatok”-nak nevezte a véleményeket, és ennek megjelentetéséért halálosan megfenyegette a lap főszerkesztőjét. 

2021. április 6-án a szerkesztőségbe érkezett egy levél, amely ismeretlen eredetű port tartalmazott. A korábbi fenyegetés miatt a lap munkatársai indokoltnak látták, hogy értesítsék a rendőrséget, akik azonnal kihívták a katasztrófavédelem munkatársait.  Az ismeretlen eredetű port órákon keresztül vizsgálták, de a pontos azonosítása még nem történt meg. 

A város vezetése határozottan elutasítja az erőszak minden formáját, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyomozást segítse, és a tettes kilétére minél hamarabb fény derüljön. 

Véleményünk szerint ez a magatartás kimeríti a közveszéllyel fenyegetés tényállását, ami nemcsak a lap munkatársaira, hanem bármely Szentendre belvárosában megforduló polgárra is veszélyt jelenthet. 

Semmilyen körülmények között sem vezethet oda a szabad véleménynyilvánítás jogának a gyakorlása, hogy azért bárki életét és testi épségét a véleménnyel egyet nem értők veszélyeztessék. A közbeszéd eldurvulása szintet lépett, már nem csak alaptalan, durva vádaskodások, hanem az életveszélyes fenyegetés és a megfélemlítés is megjelent. A városvezetés kiáll a szabad véleménynyilvánítás joga mellett, és minden erejével azon lesz, hogy Szentendre egy szabad, gondolkodó, sokszínű közösség maradjon. 

Fülöp Zsolt
polgármester
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.